Avram Iancu, aproape de finalul cursei de 2.860 de kilometri de înot

Zeci de persoane l-au aplaudat, joi după-amiază, pe faleza municipiului Tulcea, pe Avram Iancu, primul român care străbate înot Dunărea de la izvoare până la vărsare, fără costum de protecție.

Bibliotecarul din Petroșani, județul Hunedoara, a fost întâmpinat pe faleza orașului și de autoritățile tulcene, care au apreciat efortul făcut și câștigul de imagine adus României și care i-au oferit cadouri simbolice, un drapel cu însemnul municipiului Tulcea și un tablou cu simbolurile județului Tulcea.

‘După ce am înotat 2.800 de kilometri până aici, pot să vă spun fără să greșesc că Tulcea este cel mai frumos oraș dunărean din România și surclasează două capitale europene. Este mai frumos ca Viena văzută de pe apă și decât Belgrad. Doar Budapesta și Bratislava cred că sunt peste. Noi, românii, chiar avem un potențial extraordinar’, a declarat Avram Iancu.

El a stat de vorbă cu persoanele care l-au întâmpinat, a făcut fotografii cu ele și a dat autografe.

După peste 80 de zile de înot pe Dunăre fără costum de neopren, Avram Iancu urmează să ajungă, sâmbătă după-amiază, în jurul orei 14.00, la destinație: Sulina, orașul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră.

Ideea cursei premieră pentru România i-a apărut după ce a recitit romanul ‘Pilotul de Dunăre’, de Jules Verne.

Până în prezent, alte două persoane au reușit să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, purtând un costum de neopren, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de labe de înot. Șase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat același traseu, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Avram Iancu este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore, în care a parcurs 62 de kilometri.

Al doilea ca lungime între fluviile din Europa, Dunărea este singurul fluviu de pe bătrânul continent care curge de la vest la est. Izvorăște din Munții Pădurea Neagră, Germania, sub forma a două râuri numite Brigach și Breg ce izvorăsc de sub vârful Kandel, la o altitudine de 1.241 de metri, și se unesc în Donaueschingen, la o altitudine de 678 de metri, în curtea castelului Furstenberg. Dunărea străbate zece țări, Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, România, Ucraina și Serbia, și are afluenți în alte șapte țări. Trece de asemenea prin patru capitale, Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad. La capătul celor 2.860 de kilometri, se varsă în Marea Neagră prin Delta Dunării.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’13835′]