Ce sa pui în murături ca să nu se mai înmoaie niciodată. Vezi care sunt ingredientele esențiale pentru niște murături delicioase

La sfârșitul verii, tarabele din piețe sunt doldora de fructe și legume de sezon. Traditia romaneasca zice sa pui la inceputul toamnei muraturi taranesti, gogosari si castraveti la otet, sa faci zacusca si suc de rosii, sa pui varza la murat (prin noiembrie) si multe alte preparate pentru iarna (prin august-septembrie). Fiecare casa cu specificul ei, insa toată lumea se aprovizionează pentru iarna.

Prima leguma bagata la murat a fost castravetele, cu vreo doua mii de ani inainte de Hristos, iar chinezii au fost cei care au conservat fructe pentru prima data. Se spune ca regina Egiptului, Cleopatra, isi pastra tineretea si frumusetea pentru ca era o mare consumatoare de muraturi. Iar Napoleon si-ar fi ajutat soldatii sa se mentina in putere tot cu ajutorul catravetilor murati.

Aceste preparate, in special facute in saramura, fara otet, par sa actioneze benefic asupra organismului uman, pe mai multe nivele, fiind indicate in prevenirea unor anumite tipuri de cancer. Prin conservare, ele isi pastreaza vitaminele si chiar dobandesc ceva mai multe proprietatile curative, spun unii specialisti. Asadar, consumate in cantitati moderate, nu peste masura, muraturile imbunatatesc foarte mult digestia. Medicii cred ca muraturile ar trebui consumate dupa o masa bogata in carne si grasimi, pentru ca substantele nocive sa fie eliminate din corp in cantitate mai mare si sa nu fie resorbite. Mai mult decat atat, castravetii murati sunt foarte bogati in fibre care ajuta procesul digestiv si lupta impotriva cancerului.

Muraturile au in compozitia lor anumite bacterii formate in timpul fermentarii. Aceste bacterii lupta impotriva tuturor bolilor cauzate de microbii care se afla in intestine. Deci, consumul de muraturi si implicit consumul acestor bacterii duc la combaterea astmului, a dermatitelor si cel mai important, scade riscul aparitiei cancerului de colon.

Muraturile nu sunt doar savuroase in zilele de iarna, ci sunt si benefice pentru organism. Sunt pline de vitamine si minerale si au adevarate proprietati curative. Cu totii adoram aceste delicii, insa putini sunt cei care obtin muraturile perfecte.
Daca vrei ca si muraturile tale sa iasa perfecte in acest an, atunci trebuie sa tii cont de cateva recomandari esentiale simple, pe care marii bucatari le urmeaza indeaproape.

Cate gospodine, atatea retete de muraturi, insa cea mai sanatoasa este fermentarea acido-lactica naturala, care presupune ca fructele sau legumele sa fie puse in apa cu sare. Microflora din ele transforma glucidele in substante biologic active, benefice pentru sanatate. Muraturile sunt astfel, o sursa execlenta de vitamine si acid lactic.

Iata de ce trebuie sa tii cont daca vrei sa obtii muraturile perfecte, ferme ;i crocante:
1. Sarea, foarte importanta. Muraturile nu pot fi obtinute cu orice tip de sare. In niciun caz nu trebuie sa adaugi sare iodata, deoarece se vor strica. Cumpara sare speciala pentru muraturi.

2. Adauga condimente. Condimentele nu au doar rolul de a da savoare muraturilor. Acestea impiedica bacteriile rele sa se inmulteasca si sa strice muraturile. Este obligatoriu sa adaugi hrean, usturoi, seminte de mustar si marar uscat.

3. Atentie la borcan! Borcanul in care pui muraturile trebuie sa fie curat si dezinfectat, iar capacul trebuie sa se inchida etans. Altfel, risti ca muraturile tale sa iasa moi sau chiar sa se strice.

culinar.bzi.ro

[slideshow_deploy id=’27028′]