CENTENARUL CONSTITUIRII CIMITIRULUI EROILOR DIN PETROȘANI, MARCAT LA PETROȘANI DE AUTORITĂȚI DIN ROMÂNIA ȘI ITALIA

Moment important din istoria întregii Europe, Centenarul Primului Război Mondial a fost marcat sâmbătă, 23 septembrie 2017, la Petroșani printr-o suită de manifestări publice realizate în comun de reprezentanți ai vânătorilor de munte din România și Italia, dar și a unor personalități publice din Petroșani și Ponte nelle Alpi, localități înfrățite astăzi sub stindardul Uniunii Europene.

Evenimentul a prilejuit o frumoasă defilare publică, pe traseul cuprins între Casa Pollicino – Centrul Civic – Cimitirul Eroilor din Petroșani, defilare la care au luat parte, alături de oficialități din cele două comunități europene, ofițeri din cadrul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului și ai Asociației ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, ofițeri din cadrul Asociației Alpinilor Italieni, dar și reprezentanți ai alpinilor din Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Austria și Slovacia. Alături de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, ceremoniile dedicate marcării Centenarului constituirii în Petroșani a Cimitirului Eroilor din Primul Război Mondial, combatanți în luptele de pe Valea Jiului, au participat Excelența Sa Mario Giungi, ambasadorul Italiei în România; col. Andrea Tiveron – atașatul militar al Ambasadei Italiei la București; Roger de Menech – deputat al regiunii Veneto (Italia), fost primar al orașului Ponte nelle Alpi; Enrico de Bona – viceprimarul localității Ponte nelle Alpi; Sebastiano Favero -Președintele Asociației Naționale Alpinii d`Italia; cpt.(r) Gheorghe Ile – președintele Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, Filiala județeană Hunedoara ș.a.

Defilarea pe străzile din centrul municipiului Petroșani, la care pe lângă prezența oficialităților invitate, au participat ofițeri rezerviști ai vânătorilor de munte din întreaga Europă și un pluton al Liceului Militar din Alba Iulia, precum și fanfara Filarmonicii Alpinilor din Italia, a prilejuit prezentarea drapelelor de luptă ale celor 15 Regimente și Batalioane ale Armatei Române care au luptat pe frontul Primului Război Mondial în regiunea Văii Jiului, precum și prezentarea drapelelor alpinilor italieni și europeni.

În discursul său, rostit la ceremonia festivă desfășurată la Cimitirul Eroilor din municipiul Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a arătat că puntea deschisă între militari rezerviști ai vânătorilor de munte din România și Alpinii din Italia și din Europa face posibil ca astăzi, împreună, să putem aduce omagiul nostru bravilor eroi ai Marelui Război, al cărui Centenar îl marchează acum întreaga Europă.

”Ne aflăm astăzi, aici, la Petroșani, într-un loc ale cărui semnificații au o puternică și emoționantă conotație pentru fiecare dintre noi. Marele Război de la începutul secolului trecut a dat măsura eroismului unor bravi oameni de arme, pe care avem datoria de a-i cinsti pentru jerfa lor și pentru că, prin aceasta, au făcut posibil ca Europa de astăzi să fie una a libertății, a toleranței și a unității. Militari reprezentând mai multe naționalități combatante în Primul Război Mondial își odihnesc laolaltă somnul de veci în Cimitirul Eroilor de la Petroșani, ca un semn venit din istorie că Europa trebuia să fie, așa cum este astăzi, un loc care ne unește și nu unul care ne desparte. Noi, românii din Petroșani și dumneavoastră, frații noștri din comunitatea italiană a Bellunesilor am înțeles deja de mult timp acest lucru. Și am creat între noi punți de legătură puternice și prietenii trainice de care, deopotrivă, suntem mândri. Sunt realmente emoționat, la fel ca și dumneavostră, de această solemnitate care ne aduce aminte că – așa cum ne-au rămas prețioasele cuvinte din Testamentul Eroilor – avem datoria sfântă de a apăra, chiar cu prețul vieții, moștenirea pe care ne-au lăsat-o aceștia, odată cu jertfa lor: solidaritatea și pacea, într-o Europă unită, liberă și puternică”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În mod similar, ES Ambasadorul Italiei în Rmânia, Mario Giungi a vorbit despre moștenirea comună primită prin jertfa eroilor militari din Marele Război: conviețuirea în pace, în libertate și demnitate, în fericire și prosperitate, a popoarelor care fac parte astăzi din marea familie a Uniunii Europene.

Dincolo de ceremonialul militar și dincolo de omagiul adus eroilor prin depunerea de coroane de flori la Memorialul din Cimitirul Eroilor de la Petroșani, un moment încărcat de emoție l-a constituit citirea ”Testamentului Eroilor” de către reprezentantul ofițerilor vânători de munte din România (col. Ioan Levițchi) și cel al ofițerilor alpini din Italia (col. Francesco Forti). Așa cum, oda bucuriei de a putea fi împreună, români și italieni, la o astfel de sărbătoare, a fost adusă, în rotonda din Centrul civic al Petroșaniului, în fața unui public absolut fascinat, de prestația formidabilă a fanfarei Filarmonicii Alpinilor Italieni, prezenți în aceste zile la Petroșani.

Pe scurt, aceasta a fost derularea unei zile festive absolut speciale care a marcat, într-un mod aparte, Centenarul Marelui Război la Petroșani.

[slideshow_deploy id=’36591′]