Doi dintre cei trei mineri au fost scoși în viață

După aproape 12 ore de la începutul misiunii de salvare din subteranul Minei Lupeni, unde o surprare a prins trei ortaci, una dintre victime a fost scoasă la suprafață.

Minerul era conștient și după ce i s-a acordat primul ajutor a fost trimis la București cu elicopterul. Ortacul are fractură de femur, la umăr și era în stare de hipotermie. O oră mai târziu a fost din mină și al doilea miner a cărui stare a fost mai bună. Spre dimineață, salvatorii au ajuns și la al treilea miner și au constatat că nu a supraviețuit surpării. Minerul care a fost transportat la București cu elicopterul are 24 de ani, cel aflat într-o stare mai bună are 39 de ani, iar cel care a fost găsit decedat de către salvatori are 40 de ani.

”Din păcate, trebuie să dăm și o veste pe care nu ne-am fi dorit-o: al treilea miner implicat în accidentul subteran din mina Lupeni nu a supraviețuit. A fost găsit de salvatori fără suflare și nu a răspuns manevrelor de resuscitare(..) Medicii de pe ambulanță vor face analiza și vor constata decesul. Am făcut tot ce este posibil ca și cel de-al treilea să fie scos în condiții de siguranță la suprafață. Nu a fost acest lucru posibil și o să se constate de către medicina legală de ce nu a fost posibil și cum a survenit decesul ”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu.

Tragicul accident colectiv de muncă a avut loc în abatajul frontal panou 7C, stratul 3, bloc IV, orizont 330, de la EM Lupeni, iar o echipă formată din 11 mineri a fost surprinsă de o surpare produsă în urma deranjării susţinerii abatajului. Opt dintre ortaci au reușit să scape singuri iar trei au rămas blocați și a fost nevoie ca salvatorii să facă o muncă aproape imposibilă pentru scoaterea lor din subteran.

[slideshow_deploy id=’17636′]