Piure de urzici

Ingrediente

300 gr urzici (cantarite dupa sortare si curatare)
45 gr faina alba (cca 2 linguri)
3 catei medii de usturoi
3-4 linguri ulei
hrean ras (preparat, din borcan)
sare, piper negru

Portii: 3-4

Preparare

  1. Urzicile se sorteaza si se curata mai ales daca nu sunt culese de voi, ci cumparate din piata (pot sa aiba tulpini mai groase, fire de iarba sau paie printre ele, asa ca e bine sa le luati pe rand la sortat). La final am ramas cu 300 gr. Se spala bine in cateva ape, pana apa ramane curata pe ele. Purtati manusi cand faceti aceste operatiuni, ca sa nu va urzicati.
  2. Se pune apa cu sare la fiert si cand clocoteste se adauga urzicile. Se pune capacul si se fierb la foc mic (10-15 minute).
  3. Se scurg urzicile, dar colectati apa in care au fiert. Se toaca marunt, marunt urzicile (fie le dati cateva pulsuri in robot, fie treceti cu un cutit lat de mai multe ori peste ele).
  4. Intr-o cratita se pune uleiul si cand e incins se adauga faina. Dati focul la mic. Se amesteca cu telul pana faina e dizolvata in ulei si arata ca o crema.
  5. Se adauga treptat apa fierbinte in care au fiert urzicile (600 ml), in timp ce continuati sa amestecati cu telul. Va rezulta un sos ca o smantana subtire. Adaugati sare si piper negru.
  6. Adaugati urzicile maruntite si amestecati bine. Continuati sa fierbeti la foc mic inca 10 minute, doar cat sa fiarba faina. Gustati de sare si piper. Adaugati usturoiul strivit si lasati sa mai dea cateva clocote. Adaugati hrean dupa gust (am adaugat cate 1 lingurita de hrean pana am avut un gust fin de hrean; cam 6 lingurite).
  7. Piureul de urzici se serveste cald, cu mamaliguta si hrean ras pentru cine doreste mai mult.

e-retete.ro