Județul Hunedoara a devenit parte din… ”Drumul Mătăsii”

Semnătura și parafa prin care președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora,  a înscris județul Hunedoara pe harta Drumului Mătăsii a încheiat vizita derulată la finalul săptămânii trecute în județul Hunedoara a unei delegații chineze,  care și-a propus să parcurgă celebrul drum comercial care lega încă din antichitate China de Europa.

Formată din peste 50 de jurnaliști, operatori TV, oameni de radio, documentariști îmbarcați în 15 automobile de tip SUV, ”caravana” chinezească a plecat în urmă cu două săptămâni din Regiunea Shaanxi, care,  în vremuri, a fost chiar punctul de pornirepe Drumul Mătăsii. După un traseu de peste 8000 de kilometri, delegația chineză, condusă de Hu Yutao, manager adjunct al Grupului Media, Radio și TV din Shaanxi, a decis ca pentru România punctul de oprire să fie județul Hunedoara. După o vizită la Castelul Corvinilor, delegația a fost primită la sediul Consiliului Județean Hunedoara de președintele instituției, la întâlnire luând parte și Radu Barb, directorul Agenției de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara.

 ”Domniile lor parcurg acest traseu cu dublu scop. Unul simbolic pentru a marca importanța pe care a avut-o de-a lungul secolelor celebrul Drum al Mătăsii. Celălalt este de a culege din fiecare țară parcursă informații care să stea la baza unor colaborări viitoare în mai multe domenii. Și aici mă refer la turism, educație, economie, schimburi culturale. Ceea ce mă bucură în mod deosebit este că în România delegația din Shaanxi a stabilit județul Hunedoara ca punct de interes pentru documentare. Explicația pentru aceasta ar putea fi întâlnirile bilaterale de până acum și  interesul pe care Consiliul Județean Hunedoara îl acordă relației cu China în vederea dezvoltării unor parteneriate în turism, educație și sănătate”, explică Mircea Flaviu Bobora.

La rândul său, Hu Yutao, liderul delegației chineze a solicitat și a primit informații și documentări privitoare la oportunitățile de colaborare pe care județul Hunedoara le are. În prezentări la TV și radio, cei peste 40 de milioane de locuitori din Regiunea Shaanxi vor afla despre Hunedoara turistică, despre monumentele istorice de rang UNESCO de la noi sau despre sporturile de iarnă care se pot practica în Valea Jiului. În cadrul discuțiilor purtate, s-au găsit de asemenea afinități între județul Hunedoara și Regiunea Shaanxi pentru dezvoltarea unui centrul de medicină tradițională chineză în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Deva, precum și pentru schimburi în sfera educației, regiunea din China fiind renumită pentru cele 77 de universități ale sale în care învață peste două milioane de studenți.

După înscrierea județului Hunedoara pe harta Drumului Mătăsii, la final, oaspeții din China și-au luat rămas bun de la autoritățile județene hunedorene, continuându-și pelerinajul terestru care are ca punct terminus Italia.

Vizita delegației din China se înscrie în inițiativa noii politici oficiale a statului chinez de conectare cu Europa în materie de comerț și geostrategie. Nu mai departe de primăvara acestui an,președintele Chinei Xi Jinping a lansat oficial, în cadrul unui summit internațional desfășurat la Beijing, în prezența a 29 de șefi de stat şi de guvern, noul Drum al Mătăsii, un proiect gigantic în care China va investi 113 miliarde de euro vizând inițierea de proiecte care promovează atât creșterea economică cât și dezvoltare durabilă.

 

[slideshow_deploy id=’20328′]



« (Știre anterioară)