„Alpii României”, comoara de care puțini sunt interesați

Pasionaţii de ciclism montan au găsit traseul perfect pentru o “căţărare” pe cei mai sălbatici munţi din ţara noastră. Zona parcursă este extraordinar de frumoasă şi cicliştii îşi pun la grea încercare pregătirea fizică pentru a ajunge, pe două roţi,  la cota de peste 1400 de metri. Autoritățile nu sunt interesate să se implice în promovarea și dezvoltarea cicloturismului, o industrie care ar aduce bani furmoși în comunitate.

Aproape în fiecare week-end mulţi ciclişti i-au cu asalt traseul dintre Pui şi până la Cabana Baleia, rută pe care este permis accesul pe două roţi şi care este mai puţin căutată de amatorii de drumeţii. Astfel „bikerii” se pot bucura de natură, mişcare dar şi de un drum accidentat aproape pustiu şi pe care îşi pot etala talentul la căţărare. Punctul de plecare este în comuna Pui de lângă Haţeg, iar turiştii pe două roţi urmăresc traseul marcat până în Hobiţa de unde începe adevărata aventură spre cabana Baleia. „Traseul parcurs de noi urmăreşte potecile făcute de localnici şi pe anumite zone drumul forestier. Este deosebit de frumos şi perfect pentru o ieşire pe două roţi, aşa ca de week-end. Pe acest traseu este permis accesul cu bicicleta şi chiar cu mijloace motorizate”, spune Alin, unul dintre cicliştii pasionaţi de zona Baleia.

Excursia chiar şi pe două roţi nu este tocmai uşoară şi, plecând din Haţeg, durează aproape şapte ore cu tot cu popasuri. Temerarii spun că merită efortul. Zona Baleia era un punct important al celor mai sălbatici munţi din ţara noastră, însă a trecut în uitare după ce a fost amenajată ruta spre Nucşoara- Cârnic- Cabana Pietrele. De la Pietrele traseele sunt mai scurte către vârfurile Retezatului şi astfel Baleia a fost abandonată începând cu anii 70.

Cicliştii au şi un sfat pentru turiştii care pleacă spre Baleia, fie pe jos ori pe două roţi. Aceştia îşi iau o măsură de siguranţă dacă lasă vorbă la punctul de jandarmi din comuna Pui, astfel ca în caz de nevoie să se ajungă într-un timp scurt la ei. La fel de important este şi să se intereseze de starea vremii şi să aibă echipament adecvat pentru drumeţia pe munte în condițiile în care vremea poate fi extrem de schimbătoare pe perioada de toamnă.

 « (Știre anterioară)