Ediția a XVIII-a a Salonului Hunedorean al Cărții a început, miercuri, la Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează, în perioada 18-21 octombrie 2017, cea de-a XVIII-a ediție a tradiționalului Salon Hunedorean al Cărții, eveniment cultural de mare rezonanță în viața comunității locale din Deva și din județ.

Timp de patru zile, eleganta Salle d’Or din incinta Deva Mall, va fi locul de desfășurare a acestei adevărate sărbători a cărții, sărbătoare pentru care Biblioteca Județeană s-a pregătit așa cum se cuvine. Anul acesta sunt prezente 119 edituri cu o bogată ofertă de carte din toate domeniile, o participare-record cu care ne mândrim. Ne onorează cu prezența edituri din Alba Iulia, Anglia, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Chișinău, Cluj-Napoca, Dej, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Iași, Petroșani, Pitești, Reșița, Satu Mare, Sibiu, Simeria, Târgoviște, Timișoara. Toate sunt edituri bine cunoscute care și-au câștigat un loc merituos pe piața de carte din România.

Dincolo de aspectul comercial, de achiziționare a unor titluri pentru biblioteca personală, Salonul oferă și un excelent prilej pentru edituri, pentru distribuitorii de carte și materiale audiovideo, pentru scriitorii prezenți, pentru librari și bibliotecari de a cunoaște un public avizat, interesat de lectură, dornic să fie la curent cu tot ce este nou și demn de interes pe piața românească de carte. În plus, edițiile anterioare ale Salonului au format deja la Deva o adevărată comunitate de iubitori ai cărții, cititori exigenți care așteaptă an de an acest eveniment pentru a se bucura de tot ceea ce etalează editurile.

”De-a lungul anilor, prin seriozitatea cu care a abordat organizarea Salonului, Biblioteca Județeană a reușit să transforme acest eveniment într-un salon de prestigiu, demn să stea alături de cele mai importante manifestări de acest gen din țară. Am reușit să organizăm, an de an, ediții din ce în ce mai reușite ale Salonului, ediții de calitate, îndrăgite și mult așteptate de iubitorii de carte, dar la fel de apreciate și de tot mai numeroasele edituri pe care le găzduim și cu care ne aflăm în excelente relații”, a declarat la evenimentul de deschidere, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

La deschidere, în prezența unui numeros public, de toate vârstele și categoriile ocupaționale, au fost prezenți Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, Deputatul Natalia Intotero și Viceprimarul Municipiului Deva, Cosmin Răzvan Mareș, care au rostit scurte alocuțiuni și au avut cuvinte de apreciere la adresa Salonului.

De altfel, de precizat este faptul că acest salon a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Complexul Deva Mall.

Oameni de toate vârstele, de toate profesiile, din Deva și din județ, au venit și în acest an cu mare plăcere și curiozitate la acest Salon, știind că aici vor găsi cărțile pe care le caută, vor găsi titluri noi din orice domeniu și se vor bucura de atmosfera pe care numai foșnetul și mirosul cărților o poate oferi.

Și la această ediție lansările de carte vor fi momente de mare atracție pentru public: „Scânteia vine de la Moscova” a cunoscutului om de televiziune Vartan Arachelian, „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time”, scrisă de jurnalista Sabina Fati, și „Fericirea e un ac de siguranță”, semnată Răzvan Exarhu, vor atrage un foarte numeros public dornic să cunoască autorii, să le adreseze întrebări, să stea de vorbă cu ei. Se vor bucura de succes și scriitorii hunedoreni Nicolae Crepcia, Ioan Drăgoi, Gligor Hașa, Dumitru Hurubă, Radu Igna, Mariana Pândaru, Ioan Pârva, Paulina Popa, Constantin Stancu, scriitori care, prin talentul lor, vor găsi drumul spre sufletul cititorilor.

”Un moment special, în deschiderea salonului, l-a constituit întâlnirea cu colegul nostru de la Biblioteca Municipală Petroșani, Avram Iancu, cel care și-a înscris în palmares două realizări absolut remarcabile: traversarea înot a Canalului Mânecii și, de curând, călătoria înot de-a lungul Dunării, din Germania până la vărsarea în Delta Dunării. În semn de prețuire și recunoștință, a primit o Diplomă de Excelență din partea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva pentru curajul și entuziasmul cu care și-a dus la bun sfârșit expedițiile”, a mai spus Ioan Sebastian Bara.

Managerul Bibliotecii județene din Deva apreciază că și în acest an, Salonul Hunedorean al Cărții confirmă faptul că au fost binevenite și justificate eforturile Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” de a coagula în jurul acestui important eveniment cultural un număr tot mai mare de prieteni ai cărții. ”Ne-am convins încă o dată, ca în fiecare an, că dragostea pentru carte rămâne mereu vie și este un redutabil concurent al internetului”, a conchis Ioan Sebastian Bara.

[slideshow_deploy id=’30661′]