Cum s-ar putea redeschide minele?

Premierul României, Mihai Tudose, a declarat că intenția statului este de a redeschide mine. Cum s-ar putea face lucrul acesta ne spun specialiștii care se ocupă, în momentul de față de închiderea minelor. Perimetrele miniere pot fi redeschise.

Este vorba de perimetre, și nu de unități miniere în sine. Directorul general al Conversmin, Stamin Purcaru, în  același timp președinte al Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara spune că perimetrele miniere pot fi redeschise, în condiții de eficiență economică. Adică, cărbunele poate fi exploatat, la suprafață, de către grupuri, familii, investitori privați sau chiar stat.

 

“Toate perimetrele rămân în evidența ANRM. Nu vorbim de mine. Un perimetru poate fi, conform noii legi a minelor, scos la concesiune. Perimetrul minier poate fi redeschis ori pe amplasamentul fostei mine ori cu un investitor privat sau cine dorește să concesioneze face singur metoda de exploatare, de deschidere, de pregătire și de exploatare. Pentru stat ar fi costuri noi pentru că în momentul în care se închide un perimetru minier are la bază ineficiența economică când se redeschide are la bază un studiu de fezabilitate care îi garantează eficiența sa”,  a declarat Stamin Purcaru, directorul general al Conversmin, societatea care se ocupă de închiderea și ecologizare perimetrelor miniere.

Declarația premierului, Mihai Tudose, privind redeschiderea unor mine a ridicat semne de întrebare.  Anumiți investitori sunt doritori să exploateze cărbunele din Valea Jiului. nu este vorba de o exploatare la nivelul celei actuale, ci de o exploatare de mici dimensiuni.

[slideshow_deploy id=’27126′]



(Următoarea știre) »