Senatul a adoptat proiectul de lege privind munca la distanță, prin care angajatul va putea lucra de acasă. Decizia finală, la Camera Deputaților

Senatorii au adoptat luni, 23 octombrie, proiectul de lege al Guvernului privind „telemunca”, prin care angajatul va putea lucra de acasa.

Potrivit proiectului, telemunca este „forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplineste atribuțiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”.

Legea prevede ca salariatul care își desfășoară activitatea în condițiile descrise mai sus se numește „telesalariat”.

Acest proiect a fost adoptat cu 93 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 15 abțineri.

„Activitatea de telemunca se bazează pe acordul de voință a părtilor și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odata cu încheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act aditional la contractul individual de muncă existent”, se mai arată în proiectul de lege adoptat de Senat.

Actul normativ mai prevede că refuzul salariatului de a consimți la prestarea activitătii în regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterală a contractului individual de muncă și nu poate constitui motiv de sancționare disciplinară a acestuia.

Având în vedere caracterul de flexibilitate a telemuncii, senatorii au prevăzut că, la solicitarea angajatorului și cu acordul în scris al telesalariatului cu normă întreagă, acesta din urmă să poată efectua munca suplimentară.

Proiectul va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

news.ro

[slideshow_deploy id=’13837′]