Subteranele minelor închise trebuie curățate

Subteranele unităților miniere închise trebuie curățate astfel încât să nu polueze pânza freatică. Utilajele miniere din subteran nu trebuie abandonate în subteran.

“Decizia Comisiei Europene este de închidere cu epuizarea rezervei deschise și pregătite, pentru că este altă zonă din punct de vedere al pericolelor, e pericol de autoaprindere. Nu poți să abandonezi o mină de cărbune cu predispozițiile de autoaprindere, de potențiale explozii și să o abandonezi pur și simplu”, a spus Stamin Purcaru, președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara, dar și directorul general al Conversmin, societate care se ocupă de închiderea și ecologizarea unităților miniere.

După închiderea efectivă a subteranului, se trece la recuperarea utilajelor miniere, astfel încât acestea să nu polueze pânza freatică.

“Din punct de vedere al activității miniere, până în anul 2024 sau 2027 s-a vorbit de închiderea subterană, fără să dai tonă de cărbune, e scoatere de utilaje, scoatere de materiale, pentru că unul din componentele tehnice cu conotație de mediu, în solicitarea noastră a fost această problemă tehnică de evacuare a utilajelor care contaminează subteranele, e vorba de stații tarfo, cabluri electrice, motoare cu ardere internă. Suntem la final, din 15 câte au fost mai rămân două (unități miniere). Dacă nu vom scoate din subterane toate aceste utilaje care pot să contamineze, prin refacerea nivelului hidrostatic pânza freactică, vom plăti costuri imense pentru tratarea acestor ape de mină  sau pentru evacuarea lor și ținerea acestora sub nivelul pânzei freatice și atunci am avut această pledoarie la Oficiul Concurenței să înțeleagă  de ce este nevoie ca odată subteranul părăsit trebuie să rămână curat. Această activitate are două componente: partea de subteran și partea de suprafață. Urmează să faci subteranul curat și să ecologizezi suprafața”,  a mai spus sursa citată.

[slideshow_deploy id=’36591′]



(Următoarea știre) »