CEH nu poate primi echipamentele de la SNIM

Complexul Energetic Hunedoara încă nu a intrat în posesia echipamentelor miniere recuperate de la Mina Petrila, parte a Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. Procedura întâmpină greutăți. Societatea energetică trebuie să participe la licitație pentru a achiziționa echipamentele recuperate de la mina Petrila.

“Poblema trebuie împărțită în două. Este problema comercială, în sensul că mina Petrila, de exemplu, ar avea obligația legală să  valorifice aceste echipamente în conformitate cu prevederile legale și să scoată la licitație. De partea cealaltă, CEH are obligația să participe la o procedură și să-și bugeteze acest lucru. Să zicem că se găsește o armonie între cele două și se achiziționează tipul de echipament de acolo, cu uzura corespunzătoare. Cea mai grea condiție care apare însă este ulterioară. În momentul în care achiziționezi echipamentul acesta și îl introduci în producție în subteran de fapt intervi în siguranța locului de muncă. Ca atare, echipamentul care se achiziționează – și noi suntem pentru – trebuie inspectat din punct de vedere tehnic de cineva autorizat și certificat că poate intra în condiții de siguranță. La Minister a avut loc săptămâna trecută această analiză, ne-am adresat ANAF-ului, deja a plecat scrisoarea oficială pe partea comercială, iar pe partea tehnică am agreat cu toții, se va găsi un  evaluator independent  care să facă această evaluare”, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

În ultimele zile, oficialii ministerului Energiei vorbeau de retehnologizări la CEH. Problema cea mai mare este cea a fondurilor. Societatea nu dispune de sumele necesare în vederea retehnologizării. În plus, oficialii CEH spuneau că nu mai sunt nici producători de echipamente miniere. Calculele arată că CEH ar avea nevoie de zeci de milioane de euro pentru a retehnologiza cele două unități miniere considerate viabile.

[slideshow_deploy id=’24093′]