Şantiere verificate după tragedia de la Peștera Bolii

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a dispus constituirea unei comisii de anchetă în cazul accidentului de la Peștera Bolii și verificarea tuturor şantierelor în care se execută lucrări ce aparţin Ministerului Transporturilor.

Tragedia a avut loc sâmbătă, în jurul prânzului, iar cei trei muncitori care au murit striviți sub tonele de pământ și rocă dislocate dintr-un versant efectuau lucrări de consolidare la un podeț de cale ferată. Echipa pregătea cofrajele pentru a turna beton pentru un zid de susținere și devierea cursului Pârâului Bănița, când un mal de pământ s-a prăbușit. O stâncă de peste zece tone i-a surprins pe cei trei muncitori, doi dintre ei fiind îngropați de vii iar cel de-al treilea a fost parțial prins de surpare. Colegii victimelor au dat alarma și au sperat că se va putea face ceva pentru salvarea celor trei. La fața locului au fost trimise două autospeciale cu module de descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Petroșani, dar și un echipaj de salvatori cu un container multirisc, prevăzut cu accesorii de descarcerare grea, asigurare și stabilizare. În total peste 20 de pompieri militari au intervenit la locul accidentului pentru degajarea celor două victime îngropate sub pământul și stânca de mari dimensiuni căzute peste ele.

Operațiunile de scoatere din surpare a celor două victime au fost extrem de riscante în condițiile în care putea avea loc oricând o nouă alunecare a versantului. ”S-a evaluat riscul și apoi s-a intervenit la extragerea celor două victime. Operațiunea a fost extrem de dificilă, locul se inunda în permanență și exista riscul ca o nouă alunecare să se producă. Muncitorul prins parțial a fost lovit de zeci de bolovani și din acest motiv a decedat, însă legiștii vor stabili cu exactitate cauza morții”, au spus salvatorii.

[slideshow_deploy id=’20328′]