A învins mina și l-a răpus un sistem de sănătate bolnav?

S-a luptat pentru viață și învins în mai multe rânduri, după explozia de la Mina Petrila din 2008, dar și după un teribil accident rutier. A fost un miner care nu s-a temut de mină și tocmai de aceea a continuat să coboare în adânc, chiar dacă în vara acestui an ar fi putut să se disponibilizeze iar apoi să se pensioneze. 

Minerul Alin Băran (43 de ani) era șeful de schimb al ortacilor care în urmă cu zece zile au intrat în șut și au fost surprinși de o aprindere de metan. El este cel de-al doilea miner care-și pierde viața în tragedia din 30 octombrie. Alin Băran suferise arsuri pe circa 40% din suprafața corpului și arsuri de căi aeriene. A ajuns la Spitalul de Arși din Capitală și a luptat pentru viața sa până ieri dimineață când, din păcate, nu s-a mai putut face nimic. Alin ar fi murit din cauza infecţiilor luate din spital, ipoteza fiind lansată de Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

”Acest miner practic a murit din cauza infecției cu klebsiella. Avem buletinul de analize medicale care confirmă acest lucru. (…) Avem date că el a venit steril din punct de vedere al bacteriilor patogenice (…). Ultima recoltare pe care noi o avem este că a fost colonizat cu klebsiella și piocianic multirezistent la tratament și practic pe urmă a intrat în sepsis sever”, a spus Barbu.

După aceste acuzaţii, Ministerul Sănătății a dispus un control la Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri.

 

A supravieţuit exploziei de la Petrila

Povestea de viață a minerului pare ireală și arată cât era de brav, un meseriaș pe care se puteau baza toți. Ortacul ar fi trebuit să se disponibilizeze la jumătatea acestui an dar, pentru că era un bun meseriaș, șefii lui l-au rugat să mai rămână la mină. Alin a rămas alături de ortacii lui şi ar fi trebuit să-şi încheie cariera acum, în toamnă.

Alin Băran a fost rănit şi în tragedia din 15 noiembrie 2008, de la EM Petrila, când 13 mineri şi-au pierdut viaţa. Ortacul făcea parte din a doua echipă de salvatori minieri care a coborât în subteran pentru a căuta eventuali supravieţuitori. Se afla în galerie când a avut loc a doua explozie de metan, a fost proiectat de suflu şi lovit. N-a vrut să se retragă la suprafaţă şi împreună cu Holingher Sorin s-au dus spre zona unde a fost deflagaraţia, pentru a ajuta eventualii supravieţuitori.  Au descoperit mai multe victime şi le-au dus

spre suprafaţă, printre ele şi un salvator care gemea sub trupul unui alt ortac ce pierise în explozie. Pe 30 octombrie, Alin Băran avea să facă un ultim şut alături de alţi trei ortaci cu care a muncit la Petrila. De această dată munceau la amenajarea unui plan înclinat, care face legătura dintre suprafață și orizontul 500 al Minei Uricani. Lucrau într-o zonă considerată sigură, la circa 50 de metri de suprafață, când s-a produs nenorocirea.

[slideshow_deploy id=’27028′]