Secția de arși, din nou în actualitate

Necesitatea unei secții de arși la Spitalul de Urgență din Petroșani revine, din nou, în actualitate.

De câte ori se petrece un accident în subteranele Văii Jiului, această problemă revine pe buzele cetățenilor. Se pierde timp prețios pentru transportul minerilor la spitalele specializate din țară, în loc să se investească, la unitatea medicală din Petroșani într-o astfel de secție. Valea Jiului este o zona neagra din punctul de vedere al accidentelor de munca ce au loc in subteran. De-alungul timpului aici au avut loc numeroare accidente in maruntaiele minelor, accidente in care au fost raniti mai multi ortaci. De cele mai multe ori ei au fost raniti, arsi, avand nevoie de ingrijiri de specialitate. La Spitalul de Urgenat din Petrosani sunt doar 5 paturi pentru arsi, iar în cazul unei tragedii, unitatea medicală nu ar face faţă.  Încă din anul 2009 s-a luat în discuţie înfiinarea unei secţii de arşi la Petroşani, iar atunci reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţineau că nu este oportună o astfel de investiţie.

 

“In ceea ce priveste oportunitatea infiintarii unei sectii de chirurgie plastică si reparatorie la Spitalul de Urgenta Petrosani, in care sa poata fi tratate arsurile grave ce pot fi provocate de accidentele din subteran, va informam ca in structura acestei unitati sanitare este aprobata o sectie de chirurgie plastic, microchirurgie reconstructive cu 25 de paturi, in cadrul careia exista un compartiment pentru arsi cu 5 paturi”, se arata într-un document al Ministerului Sănătăţii din anul 2009.

 

Mai mult, reprezentantii ministerului, cosniderau la acea vreme ca toti factorii implicate trebuie sa intervina cu rapiditate si eficienta in cazul unor accidente de munca din subteran care sunt soldate cu ranirea prin ardere a minerilor.

“In contextul in care exista un risc ridicat de producere a accidentelor in subteran este necesar a fi dezvoltat pe plan de interventie, care sa fie urmat cu precizie, in primele 24-48 de ore fiind crtitice, in ceea ce priveste starea de sanatate a accidentatilor. Sansele de supravietuire ale victimelor sunt direct proportionale cu viteza de reactive a tuturor institutiilor care au responsabilitati in domeniu (Consiliul Local, Primarie, Prefectura, ISU, Ambulanta), iar programul de asistenta trebuie sa evite intarzierile, confuziile, erorile”, se mai arata in documentul Ministerului Sanatatii.

Minerul Alin Băran, internat la Spitalul de Arși din București, a decedat în această dimineață. Acesta fusese rănit în explozia care a avut loc la mina Uricani, la sfâșitul lunii octombrie.

[slideshow_deploy id=’36590′]

 



(Următoarea știre) »