Cer modificarea unei Ordonanțe de Urgență pentru a fi posibilă majorarea salariilor

Complexul Energetic Hunedoara intră sub incidența Ordonanței de Urgență 26 din 2013 care prevede că majorarea salariilor este posibilă doar în condiții de productivitate.

Modificările aduse codului fiscal prevăd trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, iar pentru ca veniturile să nu scadă, Guvernul a propus majorarea salariilor. Având în vedere că CEH este o companie de stat aceasta intră sub incidența OUG 26/2013. Adică salariile nu pot fi crescute fără să existe productivitate la locul de muncă. Sindicaliștii cer și modificarea acestei ordonanțe, astfel încât de la 1 ianuarie să se poată mări salariile angajaților pentru a putea acoperi modificările aduse codului fiscal.

 

“Dacă nu se modifică ordonanța 26/2013 care arată clar că în companiile de stat se pot acorda măriri salariale doar dacă se constată o creștere a productivității atunci apare o problemă și cu măririle noastre de salarii pentru că noi va trebui în ianuarie să avem niște măriri de salarii ca să putem plăti acele contribuții fără să pierdem. Și pentru asta am antamat o discuție cu domnul ministru. Noi o să le aducem în atenție aceste probleme”,  a declarat Darius Câmpean, președintele Sidnicatului Muntele.

 

Potrivit art. 8, alin. 3 și 4,  din OUG 26/2013 “cresterea castigului mediu brut lunar pe salariat nu poate depasi 60% din indicele de crestere a productivitatii muncii calculate in unitati valorice sau fizice, dupa caz. Pentru operatorii economici prevazuti la art. 1 lit. c) care au statutu de filiale si a caror activitate depinde de contractele incheiate cu societatea-mama in proportie mai mare de 60%, cresterea cheltuielilor de natura salariala nu poate fi mai mare decat cresterea acordata de societatea-mama”.

“Pentru noi este importantă modificarea  ordonanței 26 care să ne permită creșterea salariilor în momentul în care aceste contribuții sunt transferate și să ne rugăm la Dumnezeu să avem aceeași situație  financiară de anul acesta să ne permită să le plătim. În cazul în care se revine la insolvențe, la o piață în care prețurile scad foarte mult, Complexul Energetic Hunedoara nu va putea să plătească aceste contribuții și automat totul se mută pe angajat, adică el va suferi  în momentul în care va trebui să uzeze de aceste servicii”,  a mai spus Darius Câmpean.

Datoriile CEH la bugetul de stat sunt de ordinul sutelor de milioane de lei.

[slideshow_deploy id=’24093′]