Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului- în topul datornicilor la bugetul asigurărilor sociale

Printre datornici se regăsește și Compania Națională a Huilei cu 3,733 miliarde lei. Cei de la închidere și conservare mine aveau o datorie de 941,918 milioane lei, iar Complexul Energetic Hunedoara — 431,329 milioane lei. Conform ANAF, numărul angajatorilor cu restanțe în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj este de 157.798, totalul restanțelor acestora fiind de 15,99 miliarde lei.
„Agenția Națională de Administrare Fiscală întreprinde demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restanțelor la bugetul de stat. Facem mențiunea că pentru contribuabilii în insolvență sau faliment dreptul ANAF de executare silită este suspendat prin efectul Legii nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, ANAF susține reîncriminarea faptei de reținere la sursă și nevirare a contribuțiilor sociale, pentru a reduce și simplifica obligațiile de declarare și plată pentru persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajator”, precizează reprezentanții ANAF.
De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă, din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.
[slideshow_deploy id=’24093′]