Ce se întâmplă dacă stai pe telefon, pe întuneric. Consecințele sunt grave

Expunerea excesivă, pe întuneric, la lumina unui ecran are consecințe grave asupra sănătății. Vorbim, în mod evident, de o suferinţă a ochilor, dar şi despre probleme neurologice. Medicul primar oftalmolog Mihaela Simion a vorbit în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă doctore” despre acest obicei riscant pentru sănătate.

Folosirea telefonului, pe întuneric, consecințe grave asupra sănătății

Noaptea, intensitatea unui ecran luminos e foarte puternică. Culorile devin mai puternice, imaginea se mișcă rapid, iar capacitatea ochiului uman de a face ulterior acomodația – adică de a privi corect la distanță – dispare. Acest fenomen dispare după o oră petrecută în fața unui ecran, fără alte surse de lumină în jur.

Acest lucru este valabil și pentru tablete, laptopuri sau calculatoare.

„În special la copii, adolescenți și adulții tineri, cu cât stau mai mult la display-uri mici, cu atât e posibil să le crească miopia și să apară miopia la cei care nu au. Și nu o au în bagajul lor ereditar. Dacă un copil are, în clasa a 3-a, -4 sau -5 și merge în același ritm, la cât ajunge?”, explică dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

La ora actuală, pentru copiii cărora le crește accelerat dioptria și care nici nu pot renunța la tablete, telefoane, calculatoare, tratamentul este o diluție foarte slabă de atropină. Se administrează în timpul somnului.

„Pe scurt, se administrează picături de atropină seara, la culcare, dar i se dă corecția maximă și această dilatare a pupilei și blocarea acomodației face ca evoluția miopiei să fie foarte lentă sau aproape deloc.”, spune dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

Rezolvarea e nouă și vine pe fondul obsesiei celor mici pentru ecrane de orice fel. După ce ochiul își încheie creșterea, există rezolvare cu ajutorul laserelor.

„Dacă dipotria s-a oprit din evoluție și pacientul are peste 19-20 de ani și toate investigațiile care, în principiu, sunt cam trei la număr, pacientul poate fi operat cu laser.”, a explicat Dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog pentru emisiunea „Ce se întâmplă Doctore”.

Ne adresăm proaspeților părinți, care nu se confruntă încă cu obsesia celor mici pentru aceste dispozitive. De la naștere și până la doi ani, globii oculari cresc într-un ritm amețitor, asemenea creierului copiilor. Sunt doi ani în care e recomandat să duceți bebelușul la un control oftalmologic.

teotrandafir.com

[slideshow_deploy id=’20328′]