Schimbări la plata concediilor medicale de la 1 ianuarie 2018

Reglementările privind contribuția la fondul pentru plata concediilor medicale se modifică începând cu 1 ianuarie 2018, anunţă consultantul fiscal Adrian Benţa.

Sunt asigurați prin efectul legii salariații pentru care contribuția la fondul de concedii și indemnizații este plătită de angajator și cuprinsă în contribuția asiguratorie de muncă conform OUG nr. 79/2017 pentru modificarea Codului fiscal.
Modificarea majoră privește posibilitatea altor persoane fizice ce realizează venituri să se asigure pentru contribuții și pentru concedii medicale.

De exemplu, persoanele fizice ce realizează activități independente, cele ce încasează drepturi de autor, cele ce desfășoară activități agricole, cele ce încasează venituri din contracte civile plătesc contribuție la sănătate, în condițiile OUG nr. 79/2017, dar nu beneficiază de concedii medicale.

Și aceste persoane pot să se asigure pentru concedii medicale prin semnarea unui contract de asigurare. Venitul minim la care se pot asigura aceste persoane este salariul minim brut pe economie, dar nu mai mult de 12 ori salariul minim, iar plata contribuției este în procent de 1% din venitul brut asigurat.

Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
– realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
– realizează în România veniturile prevăzute la lit. a), de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
– beneficiază de indemnizaţie de şomaj, potrivit legii.

Se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, persoanele fizice, altele decât cele prevăzute mai sus pe bază de contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.
Aceste persoane sunt condiţionate de plata unei contribuţii pentru asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii în cota de 1%, aplicată asupra venitului lunar ales înscris în contractul de asigurare, care se face venit la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Venitul lunar pentru care se optează plata contribuţiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi nici mai mare decât valoarea a de 12 ori a acestuia.

Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din OUG nr. 158/2005 este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2017 sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate pe bază de declaraţie de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii, pentru a beneficia de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, începând cu data de 1 ianuarie 2018, sunt obligate să încheie contractul de asigurare prevăzut la art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

economica.net

[slideshow_deploy id=’43281′]



(Următoarea știre) »