Amendați de inspectorii ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a găsit aproape 31.500 de litri de ulei de măsile neconform, din peste 49.000 de litri verificaţi, în urma unor controale desfăşurate la începutul lunii octombrie.

ANPC a dat amenzi de peste 318.000 de lei pentru deficienţe şi a oprit definitiv vânzarea a 51 de litri de ulei şi temporar a peste 30.800 de litri. Astfel, au fost verificaţi 459 de operatori economici, la 223 dintre aceştia găsindu-se nereguli în ceea ce priveşte legislaţia în vigoare. De asemenea, au fost verificaţi aproximativ 49.142 de litri de ulei de măsline, din care 31.486 de litri nu se încadrau în prevederile legale.

O neregulă constatată de inspectori este şi lipsa înscrierii etichetei nutriţionale, la comercianţi din judeţele Vaslui, Iaşi, Neamţ şi Sibiu, sau eticheta scrisă greşit la raft, în magazine din Bistriţa-Năsăud, Hunedoara şi Neamţ, ori etichetă cu informaţii greşite în Giurgiu (un tip de ulei era trecut pe etichetă şi altul pe contraetichetă), în Ialomiţa (pe etichetă era trecută menţiunea ”33 1/3 % EXTRA FREE – 1 litru la preţ de 750 ml”, fără a exista la vânzare şi produsul de 750 ml) şi în Galaţi (ulei de măsline la care se preciza că este vândut cu preţ redus, dar oferta promoţională expirase de două zile).

În alte locaţii, preţurile nu erau trecute sau erau greu vizibile (în Arad, Vaslui, Bihor, Teleorman, Argeş, Maramureş, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Timiş, Dolj, Dâmboviţa, Iaşi, Bacău, Constanţa, Tulcea, Cluj, Sălaj, Hunedoara, Mehedinţi şi Sibiu.

[slideshow_deploy id=’13837′]