Înotătorul Avram Iancu a fost depăşit de un mexican în competiția pentru titlul de ”Man of the Year” la înot în ape deschise

Înotătorul Avram Iancu nu a reuşit să se impună în concursul pentru titlul de cel mai bun înotător în ape deschise, organizat de asociaţia americană de profil World Open Water Swimming pe baza voturilor exprimate pe internet, bibliotecarul din Petroşani apreciind însă că nominalizarea sa în această competiţie poate fi catalogată ca o victorie pentru toţi românii.

Concursul a fost câştigat de mexicanul Antonio Arguelles, care a reuşit să traverseze înot, anul trecut, strâmtorile Cook, din Noua Zeelandă, şi Canalul de Nord, care desparte Anglia de Irlanda.

„Era de aşteptat ca înotătorul mexican să câştige acest concurs. Eu nu am niciun fel de regret pentru că privesc partea plină a paharului, reprezentată de faptul că un român a fost nominalizat în elita înotului în ape deschise. Chiar dacă am fost învins, le mulţumesc compatrioţilor mei pentru sprijinul şi voturile acordate în acest concurs”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Avram Iancu.

În ceea ce-l priveşte pe câştigător, Avram Iancu a arătat că performanţele acestuia sunt notabile, sportivul mexican reuşind, la vârsta de 58 de ani, să-şi treacă în palmares toate cele şapte strâmtori importante ale lumii.

„Este un sportiv interesant, care a reuşit să înoate anul trecut strâmtoarea Cook (26 kilometri) din Noua Zeelandă şi Canalul de Nord (35 de kilometri) între Anglia şi Irlanda. A reuşit astfel să-şi completeze palmaresul cu cele şapte strâmtori ale lumii incluse în proiectul „Ocean Seven”, între care se află şi Canalul Mânecii”, a explicat Iancu.

Sportivul din Petroşani a indicat că a început un nou program de antrenamente cu gândul la un nou proiect pe care ar putea să-l transpună în practică în acest an.

Avram Iancu a fost nominalizat în luna noiembrie 2017, alături de alţi 12 sportivi din 11 ţări ale lumii, la titlul de numărul 1 mondial (Man of the Year) pentru înotul în ape deschise, de către organizaţia World Open Water Swimming Association. Organizaţia a remarcat perfomanţa sportivului de a parcurge înot, timp de 89 de zile, întreg cursul fluviului Dunărea, pe un traseu de 2.860 de kilometri, fără alte elemente ajutătoare sau costum de neopren.

Parcurgerea Dunării înot este a doua perfomanţă mondială a lui Avram Iancu. El a reuşit să traverseze înot şi Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, după 17 ore şi 54 de minute în care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franţa şi Marea Britanie.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’24093′]