Amenzi de până la 10.000 de lei pentru angajatorii care nu au negociat transferul contribuțiilor sociale la angajați. Controale ITM în toată țara

Inspectoratele teritoriale de muncă din toată țara verifică în aceste zile dacă angajatorii s-au supus noii reguli de transfer al contribuțiilor către angajați și derularea negocierilor pentru majorarea salariului brut. În caz contrar, amenzile sunt cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei.

La jumătatea lunii noiembrie, după ce a decis transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat începând cu anul viitor, Guvernul a introdus fără să anunțe o serie de obligații pentru angajatori. Astfel, s-a decis că derularea negocierii colective, în unitățile în care nu există încheiat un contract/ acord colectiv de muncă, este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unități fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare.

Negocierile trebuia inițiate și derulate de toate firmele în intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2017 și finalizate cu un proces verbal de constatare a rezultatului acestora, cu înregistrarea actelor adiționale la contracte.

Inspecția Muncii precizează că amenzile pe care le riscă angajatorii care au refuzat să facă aceste negocieiri urcă până la 10.000 de lei.

”Refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către Inspecția Muncii”, arată sursa citată.

profit.ro

[slideshow_deploy id=’19661′]