Dosarul ”Matriţei dacice” – mărturia care ar putea schimba totul

Se complică procesul în care o femeie solicită o recompensă de 500.000 de lei pentru că ar fi descoperit întâmplător o matriţă dacică în cetatea Sarmizegetusa Regia.

O declarație a unui martor contrazice afirmațiile celei care a deschis procesul. Administratorul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, a declarat că el a fost prima persoană care, în iunie 2013, a observat şi a pus mâna pe matriţa veche de 2.000 de ani, obiectul aflându-se la rădăcina unui copac doborât de vânt în cetatea dacică. Martorul a contrazis-o astfel pe reclamanta din acest dosar, care susţine că ea ar fi prima persoană care găsit piesa, motiv pentru care şi solicită o recompensă de 500.000 de lei din partea Statului Român şi a Consiliului Judeţean Hunedoara.

Brilinsky a fost ultimul martor audiat în procesul matriţei dacice, aflat pe rolul instanţei din martie 2017.
Un nou termen în proces a fost stabilit pentru 12 martie, instanţa fiind de acord cu efectuarea unei expertize a matriţei dacice, prin care să fie atestată valoarea materială a acesteia. Matriţa este apreciată de specialişti ca fiind extrem de valoroasă pentru că arată gradul de civilizaţie la care ajunseseră dacii acum 2.000 de ani.

[slideshow_deploy id=’36590′]