Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, cunoscut în Europa prin proiectul Danube GeoTour

Proiectul internațional Interreg Danube GeoTour a oferit Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO, oportunitatea de a găzdui 25 de specialiști din 8 țări europene. Evenimentul a fost organizat de Universitatea din București, administratorul Geoparcului și singurul partener din România în cadrul proiectului. Specialiștii prezenți în Țara Hațegului au fost interesați să descopere cele mai bune soluții pentru o adevărată provocare adresată partenerilor din proiect chiar prin tema acestuia și anume ”Valorizarea patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil și inovator în geoparcuri din regiunea Dunării”.

În proiectul Interreg Danube GeoTour ne concentrăm pe patrimoniul geoparcurilor noastre, cum îl putem pune în valoare și cum îl putem promova în scopul dezvoltării unui tip de turism sustenabil. Din acest motiv, este foarte important să dezvoltăm anumite tipuri de produse turistice noi care să pună în legătură și să unească geoparcurile din regiunea Dunării, să le impunem pe piață și astfel să ne facem cunoscuți atât în țările din zona dunăreană, cât și în alte părți ale lumii, apreciază Mojca Gorjup Kavcic, manager de proiect, reprezentanta Geoparcului Internațional UNESCO Idrija (Slovenia).

 De altfel, dezvoltarea de geoproduse a fost și tema principală a trainingului condus de reprezentanții Universității din București, dr. Alexandru Andrășanu și dr. Cristian Ciobanu. Fiecare geoparc partener în proiect a identificat și a propus un tip de geoprodus care a fost analizat de ceilalți participanți. Potrivit definiției stabilite de participanți, geoprodusele pot fi orice tip de produse (obiecte, activități, acte de creație etc) care să aibă o legătură directă cu patrimoniul geoparcului, să fie produse de un partener al geoparcului și să încurajeze economia locală.

În sprijinul definirii și alegerii celor mai potrivite geoproduse au venit exemplele din Geoparcul Internațional UNESCO Naturtejo (Portugalia), recunoscut la nivel internațional pentru implicarea sa în această direcție.Din experiența noastră, geoprodusele reprezintă o foarte bună modalitate de a face conexiuni între elementele geologice, patrimoniul cultural local, respectiv turiștii și vizitatorii geoparcului. Când analizăm diversitatea trebuie să știm cum o putem utiliza astfel încât să punem cât mai bine în valoare teritoriul pe care îl promovăm este de părere Carlos Neto de Carvalho, reprezentant al Geoparcului Naturtejo, geoparc partener asociat în cadrul proiectului.

De asemenea, participanții au avut posibilitatea de a afla detalii despre unul dintre cele mai importante branduri turistice ale județului Hunedoara – Castelul Corvinilor. Directorul acestuia, dr. Cristian Roman a explicat care sunt instrumentele prin care obiectivul istoric și cultural pe care îl conduce a devenit foarte cunoscut nu numai la nivel național, ci și internațional. Un alt invitat care i-a impresionat pe participanți prin proiectele sale a fost cunoscutul caricaturist și om de cultură Ion Barbu. Proiectul său, Planeta Petrila, care încearcă să salveze prin evenimente culturale memoria unei vechi comunități miniere din Valea Jiului, a produs o reală emoție și s-a bucurat de aprecierea celor prezenți.

Proiectul Danube GeoTour arată forța Rețelei Europene a Geoparcurilor UNESCO care a facilitat aplicarea proiectului și dezvoltarea lui, iar Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, membru în cadrul Rețelei, beneficiază de această oportunitate de promovare. Organizarea întâlnirii în Țara Hațegului arată că Geoparcul, administrat de Universitatea din București, este pregătit să participe la proiecte internaționale și este pregătit să organizeze aici întâlniri internaționale de o asemenea importanță. Acest proiect aduce beneficii majore de dezvoltare a unor produse locale în parteneriat cu reprezentanții comunității, cu oamenii care au inițiativă în dezvoltarea unor geoproduse. Este o oportunitate de a ne promova inclusiv pe o platformă online comună, dezvoltată în tot bazinul Dunării astfel încât geoprodusele Țării Hațegului și elementele turistice din Țara Hațegului să fie cunoscute la nivel european și nu numai”, consideră dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO.

Pe parcursul evenimentului desfășurat în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, participanții au discutat despre stadiul derulării proiectului, în prezența lui Gustav Csomor, supervizor din partea finanțatorului, și s-au întâlnit cu primarul orașului Hațeg, Marcel Adrian Goia, respectiv cu viceprimarul Viorel Demian, cu președintele Asociației Intercomunale Țara Hațegului, Călin Pop și cu președintele Asociației Drag de Hațeg, Andrei Dincă. De asemenea, în aplicația de teren au  descoperit  punctele de vizitare ale geoparcului, proiectele educaționale derulate de Alina Ciobanu și Silvia Szakacs și rețetele tradiționale, la o întâlnire găzduită de Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea.

La buna desfășurare a acestui eveniment au contribuit Primăria Orașului Hațeg, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, Asociația Drag de Hațeg, Agenția de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara, Hotel Ferdinand, ArtMotel & Bistro, Vila Nicole și Red Garden.

Proiectul internațional Interreg Danube GeoTour a fost inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija, și reunește parteneri din 11 țări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Serbia, Finlanda, Portugalia și Franța) reprezentând geoparcuri UNESCO și geoparcuri aspirante, parcuri naturale și universități din țările dunărene dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. Proiectul Danube Geotour se derulează in intervalul ianuarie 2017 – iunie 2019 și este sprijinit de Rețeaua Globală a Geoparcurilor. Proiectul beneficiază de co-finanțare (ERDF, IPA) prin Programul european transnațional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme).

Foto: Remus Suciu

[slideshow_deploy id=’13835′]



« (Știre anterioară)