Cetățean german judecat pentru vânzarea unor piese de tezaur dacic

Germanul este învinuit de spălare de bani, acesta fiind acuzat că a deţinut şi vândut piese de tezaur furate din situl arheologic din Munţii Orăştiei, printre care o brăţară de aur, podoabe dacice, monede geto-dacice, monede romane şi artefacte din ceramică şi piatră.

Procurorii Parchetului General spun că în perioada 2005 – 2015, prin ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei şi a proprietăţii bunurilor, Pop Zeno a dobândit, deţinut şi transferat prin vânzare numeroase bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, furate din situri arheologice din România. Astfel, în cursul anului 2006, Pop Zeno a vândut unui colecţionar bulgar o brăţară multispiralică din aur (în greutate de 933,4 gr. sustrasă din Rezervaţia Arheologică din Munţii Orăştiei – situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobândită în 2005), obiect pe care l-a prezentat cumpărătorului ca aparţinând unei colecţii private.

Pop Zeno ar fi tranzacţionat către diferite persoane sau societăţi (din Europa şi Statele Unite) peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahmă est celtică).

Conform Parchetului General, intermedierea valorificării acestor bunuri a fost efectuată de persoane care şi-au asumat rolul de spălători de bani şi artefacte, unele trimise în judecată, respectiv condamnate în alte cauze instrumentate de Ministerul Public. Procurorii spun și că, în cadrul operaţiunilor de asistenţă judiciară internaţională, Tribunalul Landului Federal Salzburg a dispus, în 2016, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Pop Zeno, până la concurenţa sumei de 200.000 euro.

Dosarul va ajunge la Tribunalul Hunedoara.