PROIECT: Medicamentele homeopate să fie marcate, obligatoriu, ca fără efecte asupra sănătății

Medicamentele homeopate ar putea avea inclus pe ambalaj o atenţionare specială ca neavând efecte asupra sănătăţii, dacă un proiect de lege depus la Senat în acest sens va fi aprobat. Avertismentul trebuie să fie evident, reluat în cadrul prospectului şi inserat – verbal şi în scris – în cadrul materialelor publicitare.

Astfel, în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, se introduce reglementarea potrivit căreia, în cazul medicamentelor homeopate, atât pe ambalaj cât şi la începutul prospectului, se va menţiona vizibil şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, atenţionarea “ACEST PRODUS NU ARE EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂŢII”.

Mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mica decât mărimea textului denumirii medicamentului cu mai mult de 2 puncte. Este interzisă inserarea unui text a cărui font să aibă dimensiunea mai mare decât avertismentul sau egală cu aceatsa, cu excepţia denumirii medicamentului.

Regula se aplică şi în cazul materialelor publicitare destinate publicului larg, după cum urmează:

– produsele şi tratamentele naturiste – înainte de invitaţia de a citi instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, se adaugă avertizarea sonoră şi scrisă “Produs neatestat medical”/ “Metodă neatestată medical”;

– produsele şi tratamentele homeopate – înainte de invitaţia de a citi instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, se adaugă avertizarea sonoră şi scrisă “Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătăţii.”.

În expunerea de motive, iniţiatorii propunerii legislative susţin că măsura se bazează pe principiul corectei informări a pacienţilor, prezentând o serie de studii potrivit cărora produsele homeopate nu au efect mai bun decât placebo.

Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de cele două camere ale Parlamentului, să fie promulgat prin decret de către Preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

legestart.ro

[slideshow_deploy id=’13835′]