Dialog despre românii din Valea Jiului și nu numai, cu Natalia Intotero ministrul

Interviu acordat în exclusivitate pentru ZIARUL EXCLUSIV de Natalia Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, în dialog cu Tiberiu Vințan, directorul Grupului de presă Exclusiv.

Categoric, Natalia Intotero este ministrul românilor de pretutindeni ! Între două avioane, unul de la Paris și altul spre Bruxelles, ministrul hunedorean a găsit răgaz pentru a acorda un interviu în exclusivitate pentru cititorii publicației noastre, chiar în Cabinetul său de la Ministerul Românilor de Pretutindeni, unde ne-a primit cu o deosebită amabilitate, fapt pentru care-i mulțumim, o dată în plus.

 Așa cum îi mulțumim și pentru că a avut amabilitatea de a ne prezenta, în premieră, medalia Centenară pe care Ministerul Românilor de Pretutindeni o va oferi într-o serie de gale de excelență în 10 țări ale lumii, unui număr de 100 de români excepționali. Un fel de ”Premiu Exclusiv”, dar la scară mondială…

– Care sunt schimbările care s-au produs în activitatea dumneavoastră, odată cu dublarea calității de deputat de Hunedoara cu cea de minstru al Românilor de Pretutindeni ?

– În primul rând, ritmul activității mele a crescut foarte mult. Apoi, responsabilitatea portofoliului de ministru al Românilor de Pretutindeni este una care implică foarte multă atenție și preocupare față de problemele pe care ni le semnalează românii din toată lumea și cărora încercăm să le găsim cele mai bune soluții de rezolvare. Pentru că vedeți dumneavoastră, cetățeni români sunt astăzi peste tot în lume, iar statul român trebuie să-I aibă în vedere și pe aceștia. În rest, vreau să vă spun că sunt același om pe care-l cunosc cel mai bine hunedorenii și la fel voi rămâne și pe timpul mandatului de ministru, ca de altfel în toată activitatea mea politică.

– Putem spune că vă ajută faptul că veniți din județul Hunedoara într-un minster atât de important cum este cel pe care-l conduceți ?

– Categoric, da. Cunosc foarte bine realitățile județului pe care-l reprezint în Parlament și știu că și aici, ca în în multe alte regiuni ale României, sunt foarte multe situațiile în care familii de români sunt separate de mii de kilometri, iar cei plecați la muncă în străinătate și cei rămași acasă trec prin suferințe sufletești greu de imaginat. Știu că sunt foarte mulți copii în România care cresc fără a avea parte de prezența în viața lor a părinților. Așa cum știu că pentru foarte multe familii de români plecate de acasă în ultimele două decenii în ceea ce se numește ”migrație economică”, dorul de casă, dorul de țară este foarte puternic. Îmi doresc să reușim ca, în activitatea noastră de la Ministerul Românilor de Pretutindeni să reușim să refacem această punte de suflet în familiile de români, între români și români, să-I readucem acasă pe cei care au plecat de lângă cei dragi nu de voie, ci de nevoie. Pentru că deși sunt plecați din țară, peste tot în lume românii simt, vorbesc și se roagă în limba română.
– Au motive cei plecați din România să vină, acum, acasă ? Cum credeți că-i puteți convinge ? 
– Eu zic că da. Știți că majoritatea celor care au plecat din România au reclamat lipsa locurilor de muncă și salarizarea necorespunzătoare. După câștigarea alegerilor, dorința noastră a fost să facem în așa fel înct să corectăm aceste neajunsuri, să oprim exodul forței de muncă și să-I aducem pe românii plecați în pribegie, înapoi, acasă. S-au făcut în ultimii ani, câțiva pași importanți înainte. Au crescut salariile, s-a dezvoltat mediul economic și, paradoxal, ne aflăm azi în situația de a avea un deficit de forță de muncă în farte multe domenii de activitate. Eu zic că nu trebuie să căutăm soluții în a aduce forță de muncă de pe alte meridian ale globului, ci trebuie să facem n așa fel încât să-i convingem pe românii care au plecat din țară că e momentul să revină acasă, că au toate șansele de a reuși în activitatea lor aici. Cum putem să-I convingem ? Informându-i corect asupra noilor realități din țara noastră. Iar aceasta este una dintre principalele misiuni ale ministerului pe care-l conduc. Am avut în aceste foarte multe întâlniri cu românii din străinătate. Am rămas surprinsă să văd că informațiile lor despre România de azi nu sunt cele reale. Cei mai mulți români cu care am stat de vorbă mi-au spus că, dacă ar avea o șansă de a reveni în țară, sunt gata să facă oricând acest pas. Împreună cu Guvernul României, cu majoritatea noastră parlamentară, am elaborat deja un set de măsuri menite să-i sprijine pe cei care care vor să facă acest pas important în viața lor, să vină acasă și să ajute la dezvoltarea României.
– La ce se rezumă acest set de măsuri ? 
– În primul rând la măsuri economice și legislative care să asigure condiții prielnice dezvoltării mediului de afaceri și creării de noi locuri de muncă. Apoi, avem în vedere măsuri pentru eficientizarea sistemului educațional și corelarea acestuia cu cerințele de pe piața muncii. La toate acestea, se adaugă măsuri pentru încurajarea turismului, a culturii, sportului și activităților sociale.

 

– Mai concret ?…

 

– De exemplu, în domeniul economic. În aceste zile, Guvernul a elaborat un act normativ prin care este deschisă o schemă de ajutor de stat pentru investițiile mai mari de 10 milioane de euro. Sunt zeci de investitori care așteaptă cu banii la ușa guvernului lansarea acestei scheme. Vom începe cu măsura care va aduce un miliard de euro în economie în foarte scurt timp, dar și mii de noi locuri de muncă. Apoi vom interveni pentru atenuarea decalajelor dintre diversele județe ale țării, prin lansarea unei scheme de ajutor de stat cu granturi de până la 5 milioane de euro pentru companiile care creează locuri de muncă în județele cu șomaj mai mare de 5%. Apoi, avem deja în derulare un program care-i vizează pe românii plecați în străinătate, pentru care am găsit o schemă de finanțare care poate oferi un sprijin de până la 40.000 de euro pentru cei care decid să revină în România și să investească aici în deschiderea de noi afaceri. În altă ordine de idei, încercăm să promovăm cultura și tradițiile noastre frumoase în comunitățile de români din afară, iar aceste evenimente sunt foarte bine primite și de români, dar și de europeni. Am fost, chiar în aceste zile, alături de românii din Bruxelles și, printre altele, am avut bucuria de a sărbători acolo Ziua Costumului Național Românesc. Au venit sute de români la acest eveniment, dar și foarte mulți turiști care au avut ocazia să vadă celebra statuetă simbol a Belgiei îmbrăcată în călușar. Mai mult, primarul orașului Bruxelles a ales să îmbrace el însuși ia pe care noi i-am oferit-o în dar pentru sprijinul pe care ni l-a acordat și ne-am bucurat că s-a simțit mândru în haina de român.
– În mod evident, doamnă ministru, poate că mulți români vor reveni acasă, accesând și aceste programe propuse de Guvern. În lumea largă sunt însă peste 4 milioane de români. Mulți vor rămâne acolo unde deja au un succes în carieră, au o nouă viață, pentru care România nu înseamnă neapărat domiciliul pe pământ românesc. Mulți alți români însă sunt tentați să-și caute viitorul în lume, fie la studii, fie în cariera profesională. Pentru ei ce mai poate să facă România ?
– Am cunoscut, în ultimele luni, foarte mulți români din această categorie. Iar ce trebuie să facem pentru aceștia, am aflat chiar de la ei. Mulți își doresc pentru copiii lor o școală românească, vor să-i învețe pe copiii născuți în alte țări, limba română, vor să-i facă să descopere valorile și tradițiile noastre, pe care ei înșiși doresc să le păstreze și să le promoveze. Am vorbit deja cu ministrul Educației și vom găsi soluția de a-i ajuta în această direcție. În ceea ce privește românii de certă valoare pe care-i are țara noastră, în acest moment în lume, derulăm anul acesta sub genericul ”Centenarului” (pentru că anul Centenar este al tuturor românilor, indiferent unde s-ar afla !) un proiect intitulat ”100 pentru Centenar”, prin care 10 români de succes, adevărate modele de conduită și implicare în păstrarea și promovarea identității românești peste hotare, din 10 țări cu comunități semnificative de români, vor primi distincții simbolice din partea Guvernului României. Proiectul a început zilele trecute, la Bruxelles, unde am premiat primii 10 români de succes pe care i-am descoperit în Belgia. Evenimentul este primul din seria celor aflate pe agenda MRP, urmând a fi replicat și în : Statele Unite ale Americii (Washington), Portugalia (Lisabona), Franța (Paris), Italia (Roma), Spania (Madrid), Grecia (Atena), Germania (Berlin), Marea Britanie (Londra) și Israel (Ierusalim). În același timp, am demarat în România o campanile de informare intitulată ”Informare acasă ! Siguranță în lume !”, derulată în toate județele țării, campanile care își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României.
– Dincolo de toate acestea, dincolo de activitatea de la Minister, sunteți totuși, și deputat de Hunedoara. Trăiesc români și în Valea Jiului, de exemplu. Cum îi sprijiniți pe aceștia ?

 

– Așa cum v-am spus, înainte de toate, nu uit că sunt hunedoreancă și nu uit că sunt parlamentar al județului Hunedoara și acționez permanent în susținerea și promovarea acestui județ. Mă întrebați de Valea Jiului ? Cred că acolo este una din regiunile în care efectele problemelor despre care v-am vorbit mai înainte sunt cât se poate de vizibile. Trebuie să facem în așa fel încât această atât de frumoasă regiune a țării noastre să cunoască dezvoltarea de care are nevoie și pe care o merită. Există chiar în acest moment un interes major în această direcție, concretizat prin coagularea comunităților locale, a Guvernului României și a Comisiei Europene. Chiar în aceste zile, la Vulcan, a avut o nouă întâlnire de lucru cu domnii primari din localitățile Văii Jiului, cu Consiliul județean, cu parlamentarii noștri din Hunedoara și cu ministrul Rovana Plumb și o echipă de specialiști din cadrul Ministerului Fondurilor Europene care au analizat evoluția programului propus de comisarul european Corina Crețu, prin care vrem să găsim cele mai bune soluții pentru dezvoltarea Văii Jiului și să le punem, cât mai repede posibil, în aplicare. Între timp, căutăm permanent soluții, în Parlament, la Guvern și ministere, pentru a susține proiectele comunităților locale și pentru a răspunde așteptărilor pe care oamenii le au de la noi.
– Doamnă ministru, vă mulțumesc pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu și vă doresc succes în activitate.
– Cu mare drag și cu mulțumiri pentru că mi-ați oferit posibilitatea de a aduce aceste informații și românilor de la mine de-acasă, din județul Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’27126′]



« (Știre anterioară)