Parada Portului Popular – Petrila 2018. Momârlanii au ce arăta țarii întregi

Tradiția și folclorul sunt la loc de cinste pentru întreaga comunitate din Petrila de aceea, petrilenii reușesc să se prezinte așa cum se cuvine, de fiecare dată când au această ocazie. Zilele Orașului Petrila 2018 au fost un prilej de a aduna laolaltă, în ultima zi de manifestări cultural-artistice, așa cum ne-au obișnuit și în alți ani, comunitatea momârlanilor de pe Jiul de Est, pentru a-și etala cu mândrie minunatul port popular.

Una dintre ocaziile în care momârlanul este la loc de cinste s-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute, cu prilejul Zilelor Orașului Petrila unde, pe lângă manifestările cultural – artistice organizate de Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, comunitatea petrileană a încheiat seria spectacolelor în aer liber cu ”Parada Portului Popular”.

”Parada Portului Popular” este susținută de Consiliul Local și Primăria orașului Petrila, alaiul fiind însoțit de primarul Vasile Jurca, Consilier Județean Doinița Maria Bălănesc, consilieri locali și reprezentanți ai administrației. Călăreți și cai împodobiți special pentru zi de sărbătoare, trăsură, zeci de copii îmbrăcați în straie populare, Ansamblurile folclorice din Petrila, ”Bujorii Muntelui” și ”Junii Petrileni”, oameni de rând, momârlani din Petrila, sunt cei care au format alaiul paradei portului popular. Pornind de la Primărie, cu mici escale pe traseu în care momârlanii și-au demonstrat măiestria la joc, momârlanii au fost centrul atenției sutelor de privitori pe tot traseul lor, până la Casa de Cultură.

”Este un obicei devenit tradiție în orașul Petrila, în fiecare an de Zilele Orașului Petrila organizăm ”Parada Portului Popular”. Noi acum încercăm să ducem tradițiile mai departe, păstrând obiceiurile și portul popular al momârlanilor din orașul Petrila. Este foarte important să ne păstrăm tradiția, astfel ne păstrăm identitatea noastră națională iar anul acesta avem o ocazie mult mai specială, aceea de a o dedica Anului Centenar al României. Sunt foarte fericit să văd atâția copii îmbrăcați în costume populare, iată un semn că tradiția nu se pierde, tradiția are urmași, așa cum și noi am învățat de la părinții și bunicii noștri, trebuie să ducem mai departe obiceiurile și datinile momârlanilor”, a spus primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Un impresionant spectacol al portului popular, cu precădere momârlănesc, pornind de la sediul Primăriei Orașului Petrila, cu mici escale pe traseu în care momârlanii și-au demonstrat măiestria la joc, alaiul format din calăreți, având caii împodobiți la fel cum sunt obiceiurile de nuntă, tineri și bătrâni îmbrăcați în straie populare de sărbătoare, oficiali ai orașului, au defilat împreună pe străzile orașului însoțiți de cântărenți din fluier și ansambluri populare locale, momârlanii au fost centrul atenției sutelor de privitori pe tot traseul lor, până la Casa de Cultură ”Ladislau Schmidt”.

”Sunt o momârlancă mândră și mă bucur că în ultimii ani la Zilele Orașului Petrila se organizează ”Parada Portului Popular”. De la an la an apar tot mai mulți copii și se citește pe fața lor bucuria și mândria că poartă portul nostru momârlănesc care este specific zonei noastre și care este atât de valoros, ne definește pe noi atât de bine ca momârlani. Îmi doresc ca în fiecare an să vină tot mai mulți momârlani la această paradă pentru că avem cu ce ne mândri și avem ce arăta țării întregi, nu doar Văii Jiului”, a declarat Doinița Maria Bălănesc, consilier județean Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’13835′]