Cele 10 porunci pentru o igienă corectă a bebelușului

Igiena bebelusului este o preocupare majora a proaspetilor parinti si uneori acestia ajung sa exagereze. Pentru ca un copil sa-si dezvolte un sistem imunitar sanatos trebuie sa existe un minim contact cu germeni. Insa aceasta nebuloasa, de a nu stii exact cat de mare trebuie sa fie expunerea la germeni ca bebelusul sa fie totusi in perfecta siguranta, pare o misiune coplesitoare pentru cei mai multi dintre parinti. Unele dintre cele mai bune sfaturi pentru igiena copilului includ mentinerea partii corpului care sta in scutec curata si uscata, taierea unghiilor copilului intr-un mod sigur care ajuta la prevenirea infectiilor, curatarea corespunzatoare a urechiuselor, ochilor si guritei.

Fa bebelusului baita in fiecare zi

Orice medic iti va recomanda sa ii faci celui mic baita inca din prima zi de viata. Apa este miraculoasa, atat in igiena celui mic, cat si in modelarea unui program adecvat. Baita pentru bebelus este la fel de relaxanta ca si pentru noi, cei mari, daca stii sa o faci corect, fara sa il bruschezi pe cel mic sau sa il tii prea mult in afara apei, sa i se faca frig. De la inceput el trebuei sa perceapa baita ca pe ceva pozitiv. In primele 6 luni, momentul baitei este cel mai interesant moment pentru bebe.

Foloseste produse pentru ingrijirea pielii nou-nascutului cat mai naturale, fara coloranti si parfum

Acesta este factorul principal care trebuie sa fie luat in considerare de parinti, deoarece pielea unui nou nascut este scutul de protectie care il ajuta sa se adapteze si sa intre in contact cu noul mediu. Pielea nou-nascutului are o mare adaptabilitate la medii adverse, dar necesita o ingrijire speciala. Fiind atat de delicata, se poate infecta foarte usor, deci va trebui sa speli hainele micutului cu detergenti delicati, fara a folosi balsam de rufe sau inalbitor.

Ai grija la cap

Craniul bebelusului la nastere inca nu a fost pe deplin dezvoltat si este inca moale, de aceea trebuie sa manevrezi capul nou-nascutului cu foarte multa atentie si delicatete. Pielea capului este acoperita de fire de par moi ca un puf, dar si de niste cojite, care vor cadea, de aceea scalpul necesita si el ingrijire speciala pentru a evita infectarea. Foloseste sampoane naturale pentru copii.

Hidrateaza pielea bebelusului

Exista sanse mari ca pielea bebelusului sa devina uscata foarte repede. Prin urmare, este recomandata aplicarea unui lotiuni hidratante delicate sau o crema special conceputa pentru pielea sensibila a bebelusilor. Tine copilul departe de infectiile bacteriene folosind una sau doua picaturi de lotiune antiseptica in apa pentru baita zilnica. Foloseste scutece curate si haine din bumbac pentru a evita iritarea pielii sau apartitia alergiilor.

Curata corespunzator buricul nou-nascutului

Zona din jurul buricului, pana cand se vindeca locul unde a fost taiat cordonul ombilical trebuie sa fie mentinuta uscata. Asadar la baita se acopera cu pansament si se lipeste cu plasturi anti alergeni. Dupa fiecare baie se da jos bandajul, se curata bine cu un disc de bumbac imbibat in alcool si se aplica pudra antisepctica.

Schimba scutecul cat mai des si curata bine zona genitala

Pentru a evita aparitia unor eruptii cutanate sau infectii, cum ar fi dermatita de scutec, schimba pampersul bebelusului cat mai des posibil sau imediat ce acesta a fost murdarit. In plus este recomandat sa folosesti pampersi de marca, pentru a da un plus de confort nou-nascutului. Fetilele necesita o ingrijire deosebita a organelor genitale. Asadar curata zona din fata spre spate, astfel incat bacteriile din scaun sa nu fie introduse in vagin, deoarece acest lucru ar putea duce la o infectie de tract urinar. Uneori apar eruptii cutanate, chiar daca ai urmat pasii de curatare, insa pe piata sunt disponibile nenumarate tratamente, creme si lotiuni pentru a trata aceasta problema comuna.

Sterilizeaza suzeta

Bebelusii sunt predispusi sa suga chiar si dupa alaptare. Ai posibilitatea de a utiliza o suzeta pentru a indeplini cerinta copilului. Aceasta ofera o senzatie de auto-satisfactie pentru copilasii nostri. Insa asigura-te ca suzetele sunt intotdeauna sterilizate si curate de bacterii, inainte de a le oferi bebelusului. Unii copii refuza sa primeasca suzeta si folosesc propriul degetel.

Taie unghiile bebelusului cu o unghiera speciala

O parte din igiena propriu-zisa a bebelusului, care este uneori trecuta cu vederea este taierea unghiilor. Daca nu sunt corect taiate, copilul se poate zgaria sau sub unghiute se pot ascunde germeni care ar putea duce la diferite tipuri de infectii. Foloseste o unghiera cu colturi rotunjite special creata pentru bebelusi si taie unghiile micutului sau micutei de cate ori crezi ca este cazul. Multi parinti considera ca aceasta sarcina este mai usor de realizat in timp ce bebelusul doarme. Unghiile bebelusului nu ar trebui sa fie rontaite de mama pentru ca astfel creste riscul de ranire si de instalare a infectiilor.

Urmareste grila de vaccinuri a bebelusului cu sfintenie

Vaccinarile sunt masurile cele mai adecvate pentru imunizarea bebelusului. Exista numeroase boli mortale, care trebuie sa fie prevenite prin imunizarea in mod corespunzator a copilului. Consulta un medic pediatru pentru a constientiza cat de importanta este aceasta masura privind imunizarea si momentul potrivit pentru a ii face diferite vaccinuri de imunizare bebelusului tau. Imunizarea joaca un rol major in mentinerea copilul sanatos in aceasta lume folosind tehnici moderne. Aceasta a contribuit la reducerea ratei mortalitatii infantile si a a eliminat din grijile parintilor.

Ai incredere in instinctul tau de mama

O mama stie cum sa aiba grija de micutul ei in mod natural. De aceea este bine sa fii atenta la semnele pe care copilul tau ti le da. Noua generatie de bebelusi este mai expresiva si vei realiza ca micutul sau micuta ta stie clar daca mai are nevoie de laptic sau il/ o deranjeaza ceva. Cu toate acestea, tinand cont de sfaturile specialistilor si persoanelor cu experienta vei aplica metodele cele mai eficiente din ingrijirea zilnica a bebelusului pentru a creste un copil fericit si sanatos.

Sursa qbebe.ro

[slideshow_deploy id=’24093′]