Cei care s-au pensionat anticipat pot să ceară recalcularea pensiilor

Un act normativ publicat în Monitorul Oficial le permite persoanelor care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și până la mijlocul anului 2016 să ceară recalcularea pensiilor. Recalcularea se va face numai în cazul sumelor care urmează să fie primite, deci nu se vor face plăți retroactive.

Prin urmare, în cazul celor care s-au pensionat înainte de iulie 2016 și au avut parte de condiții vitrege, statul încearcă acum să se revanșeze față de aceștia.

”Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (privind noul mod de calcul – n. r.). Recalcularea (…) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, prevede Legea 216/2017.

Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, făcându-se referire la următoarele reduceri: dacă stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet este până la 1 an – procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,5 la sută; peste 1 an – 0,45 la sută; peste 2 ani – 0,4 la sută; peste 3 ani – 0,35 la sută; peste 4 ani – 0,3 la sută; peste 5 ani – 0,25 la sută; peste 6 ani – 0,2 la sută; dacă stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet este între 7 și 8 ani – procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este 0,15 la sută.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’13835′]