ROVINIETA în România, obligatorie pentru toți șoferii. Când ai voie să circuli fără taxa de drum la mașină?

Taxa de drum în România este obligatorie pentru toți șoferii care circulă cu vehicule pe drumuri naționale, atât cu vehicule înregistrate local, cât și străine. Dar legea permite niște excepții.

Conform CNAIR, automobilele și vehiculele care au numere provizorii, adică numere roșii, nu trebuie să plătească nici rovinieta, dar nici taxa de pod de la Fetești de pe Autostrada A2. În schimb, taxa se achită la podul de la Giurgeni, acolo unde există doar sistem de taxare directă, cu cash.

Dar de ce nu se achită rovinieta sau taxa de pod la numere roșii? Din simplul motiv că sistemul integrat video al CNAIR, cu camere care identifică numărul de înmatriculare și îl interoghează în sistem pentru a vedea dacă acel vehicul are sau nu rovinietă valabilă sau taxa achitată, nu știe să recunoască și să proceseze numerele roșii. Dacă sistemul ar fi fost atât de inteligent încât să știe să citească și aceste numere, cu siguranță, nu am fi scăpat de neplată.

Neoficial, sistemul nu știe să proceseze nici vehiculele cu numere străine. Adică, în caz că nu ai rovinietă dar conduci o mașină cu numere de Bulgaria, nu vei primi amendă. Dar riști să fii oprit de un polițist pe șosea și să fii amendat la controlul direct. Același lucru este și cu stația de taxare de la Fetești, unde camerele nu știu să vadă în sistem dacă un număr străin are sau nu taxa achitată.

În concluzie, dacă conduci un vehicul cu numere roșii, poți trece liniștit de stația de la Fetești fără să plătești și poți circula nestingherit fără a achita taxa de drum numită rovinietă. Pentru că, oricum, după ce iei numere definitive negre, va avea grijă statul să-și recupereze banii.

4tuning.ro

[slideshow_deploy id=’24093′]