Cheile Jiețului- colț de rai

O arie protejată din munţii Parâng ar putea atrage mii de turiști și venituri substanțiale comunității locale. De o frumuseţe aparte, Cheile Jiețului este locul perfect pentru turismul de aventură în perioada estivală.
 
Cheile Jieţului din judeţul Hunedoara, o altă arie naturală a Văii Jiului, declarată de interes naţional are o suprafaţă de 10 ha, rezervaţia fiind situată pe teritoriul oraşului Petrila, pe râul Jieţ. Importanţa acestei arii naturale protejate se datorează în bună parte frumuseţii peisajului cu versanţi abrupţi ai Parângului, cu chei înguste şi stânci sălbatice care se pretează industriei turismului, atât pe timp de vară cât şi în anotimpul rece. Cheile Jieţului încă este o zonă virgină, iar liniştea zonei este tulburată sporadic, doar vara, de turmele de oi urcate în munte la păscut sau culegătorii fructelor de pădure. În Cheile Jieţului turiştii pot găsi relaxarea departe de aglomeraţia urbană iar dacă îşi doresc să exploreze, au la dispoziţie o mulţime de trasee montane, peşteri şi stânci pentru căţărat. Considerate mai sălbatice decât multe zone asemănătoare din ţară şi cu posibilităţi de neimaginat pentru un turism organizat, Cheile Jieţului aduc bunăstare doar câtorva oameni care au văzut potențialul zonei.
Aria protejată de la Petrila ar aduce beneficii pentru toată lumea dacă ar exista mai multe investiții. Este nevoie de doar câţiva kilometri de asfalt pentru modernizarea unui drum care, pe lângă faptul că va facilita accesul în chei, ar descongestiona şi traficul din Defileul Jiului și ar permite accesul mai multor turiști către Transalpina.
 
„Ţara cercetaşilor”
 
Zona montană este locul de întâlnire al cercetaşilor, care merg în chei în fiecare sfârşit de săptămână pentru drumeţii. Zeci de tineri din judeţele Gorj, Hunedoara şi Vâlcea străbat traseele montane din Masivul Parâng, marcate impecabil de altfel, însă pentru a ajunge la locul de „start” sunt puşi la încercare de drumul rău. Deoarece zona nu este valorificată pe deplin din punct de vedere turistic, o mână de oameni vor ca prin puterea exemplului să urnească şi autorităţile care avea enorm de câştigat. Primii care au demarat un proiect în acest sens sunt voluntarii de la Apa Serv Valea Jiului. Aceştia au realizat un popas turistic la intrare în Cheile Jiețului, dotat cu fântână, loc de odihnă și internet gratuit.
[slideshow_deploy id=’17636′]


« (Știre anterioară)