Premiile ”Barcsay Ákos” 2018 au fost decernate în deschiderea Zilelor Culturii Maghiare din județul Hunedoara

Decernarea Premiilor ”Barcsay Ákos” reprezintă un moment important în cadrul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara. În fiecare an, trei membri ai comunității maghiare hunedorene care s-au evidențiat prin munca lor excepțională în beneficiul comunității sunt sărbătorite într-un cadru festiv. Anul acesta, Csatlós Erzsébet, Dézsi Attila și Szabó Ákos au fost cei cărora li s-au decernat Premiile ”Barcsay Ákos”.

”Am constituit Premiul ”Barcsay Ákos” pentru că este important ca în județul Hunedoara să recunoaștem, într-un cadru festiv, meritele acestor personalități care, dedicând multă energie și timp, lucrează neobosit în beneficiul comunității noastre. Mulțumim pentru activitatea cadrelor didactice care, prin muncă asiduă, pregătesc copiii noștri pentru viață, mulțumim pentru activitatea preoților care ne întăresc credința, dar consolidează și comunitatea noastră, și mulțumim acelor lideri, care își asumă un rol în instituții și care ne ajută la păstrarea identității noastre”, a subliniat, sâmbătă, deputatul european Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara, cu prilejul decernării premiilor.

Premiile ”Barcsay Ákos” au fost decernate pentru a 5-a oară. Anual, trei personalități primesc această distincție, un slujitor al cultelor, un cadru didactic și o personalitate din sfera civilă. Premiile au fost concepute de artistul plastic Benczédi Ildikó din Deva.

Premianții anului 2018 sunt: Csatlós Erzsébet, învățătoare la Liceul Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, președintele organizației județene a Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România, redactor șef al ziarului ”Hunyad Megyei Hírmondó”; Dézsi Attila, consilier la Curtea de Conturi, fost prefect al județului Hunedoara, fondator al Premiului ”Barcsay Ákos”; Szabó Ákos, preot-romano catolic din Hunedoara. Premiile au fost înmânate de Gáspár Barra Réka,  președintele Societății Culturale ”Dél-Erdélyért”, Kocsis Attila, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” și Iuliu Winkler.

Cea de-a 9-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara a debutat sâmbătă cu evenimente în aer liber care s-au desfășurat în Piața Cetății din Deva, unde publicul a fost așteptat cu un târg meșteșugăresc, concerte, programe culturale și delicii din gastronomia maghiară.

[slideshow_deploy id=’19661′]