Rectorul Universității din Petroșani – cetățean de onoare al municipiului Petroșani

Festivitatea de deschidere a noului an universitar la Universitatea din Petroșani a avut parte și de un moment inedit, prilejuit de înmânarea însemnelor de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani” profesorului universitar Radu Sorin Mihai – rectorul instituției academice din Valea Jiului. Acesta a primit însemnele onorantului titlu conferit de Consiliul local Petroșani, din partea primarului Tiberiu Iacob Ridzi.

Consiliul local al municipiului Petroșani a decis să-i confere titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani, domnului rector Radu Sorin Mihai, în semn de apreciere pentru întreaga să activitate  profesională, dar și pentru promovarea imaginii municipiului Petroșani în țară și în străinătate”, a spus în cuvântul său rostit cu acest prilej, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

La rândul său, rectorul Universității din Petroșani a apreciat că această distincție îl onorează nu doar personal, ci onorează întreaga instituție de învățământ superior din Petroșani, într-un moment în care aceasta a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani de existență. Prof.univ.dr.ing. Radu Sorin a mai arătat că și-a dedicat întreaga viață și carieră slujirii acestei instituții de învățământ superior vreme de 40 de ani. Onoarea de astăzi  este a Universității din Petroșani, care timp de 70 de ani a reușit să se facă vizibilă nu numai în țară, ci și pe toate cele 5 continente ale lumii. Onoarea este a cadrelor didactice din Universitate și a studenților. Absolvenții universității noastre nu sunt cu nimic mai prejos decât absolvenții universităților din țară sau din lume. Poate faptul că 40 de ani din viaţă sunt legați de Universitatea din Petroșani au concurat la această onoare, între care 5 de student, doi de cadru didactic asociat și 33 de cadru didactic titular. Am avut șansa, nu fără greutăți, să ating aceste culmi profesionale, deși într-o tinerețe poate mai aparte decât a altora, rămânând la doi ani împreună cu fratele meu crescuți doar de mamă, tatăl fiind condamnat politic, având probleme din cauza acestui lucru, mai târziu când a trebuit să fiu făcut membru de  partid. În 1988 când a  trebuit să îmi depun dosarul pentru admiterea la doctorat împreună cu alți 19 colegi am fost respinși de partidul de la acea vreme, eu și cu o colegă am fost trecuți un semestru ca fiind asistenți cercetare”, a arătat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Personalitate marcată a vieții publice din Valea Jiului și fiu al Petroșaniului, Radu Sorin s-a născut în data de 6 noiembrie 1958 în municipiul Petroșani. Potrivit deciziei adoptate de Consiliul local, în argumentarea hotărârii prin care rectorului Universității din Petroșani i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare, se arată că acesta a avut o prestigioasă carieră academică, după anul 1983, când a asolvit  Institutul de Mine din Petroșani, obținând titlul de inginer. În perioada 1990 – 1991 a făcut stagiul doctoral la Paris, la Școala Națională Superioară de Mine, iar între anii 1996 – 1997 a obținut diploma de Master în Nancy – Franța. În anul 1998 a obținut diploma de Doctor în științe tehnice la Universitatea din Petroșani, iar din  2016 este Rectorul Universității din Petroșani.

[slideshow_deploy id=’13835′]