CUM PUTEȚI RECUPERA BANII CHELTUIȚI ÎN SPITALE PE PERIOADA INTERNĂRII

Vi s-a întâmplat să fiţi nevoit să cumpăraţi medicamente sau materiale sanitare pe perioada cât aţi fost internat în spital? Ori să fiţi nevoit să plătiţi nişte investigaţii paraclinice? Ştiaţi că aveţi dreptul să vă recuperaţi, de la spital, banii cheltuiţi pentru aceste produse sau servicii?

Potrivit legislației în vigoare, ca persoană asigurată în sistemul public de asigurări sociale de sănătate din România aveți dreptul la servicii medicale, medicamente sau materiale sanitare necesare recuperării, pe perioada internării în spital. Concret, spitalele sunt obligate să suporte, pentru asigurații internați în regim de spitalizare continuă și spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv cheltuielile din secțiile/compartimentele de ATI, precum și pentru investigațiile paraclinice și pentru medicamente, materiale sanitare, dar și toate cheltuielile necesare pentru pacientul asigurat pe durata spitalizării.

 

În situația în care, pe perioada internării în spital, din diferite motive, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secția în care sunteți internat sunteți nevoit să suportați cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare și investigații paraclinice la care ați fi fost îndreptățit fără contribuție personală, spitalele trebuie să vă ramburseze contravaloarea acestor cheltuieli. Pentru aceasta trebuie îndeplinite condițiile de rambursare prevăzute în Metodologia de rambursare către pacienții asigurați a cheltuielilor efectuate pe perioada internării, a unității spitalicești. Pentru recuperarea contravalorii cheltuielilor suportate, trebuie să depuneți la unitatea spitalicească unde ați fost internat documentele prevăzute în Metodologia proprie de rambursare a unității respective.

[slideshow_deploy id=’13837′]