Comunicat de presă | Laurențiu Nistor, deputat PSD

În ultima perioadă, au existat tot soiul de dezbateri legate de absorbția fondurilor europene, mai degrabă acuze privind lipsa proiectelor pe fonduri europene. Spre dezamăgirea multora, realitatea îi contrazice din nou – rata de contractare a crescut de peste 10 ori, de la 5% în 2017 la 53,5% din alocare în prezent, iar rata de absorbție a României este de aproximativ 20,3%, față de cca. 23% cât este media UE.

Aceste cifre arată eforturile uriașe făcute de actualul Guvern. Cu alte cuvinte, ceea ce nu s-a făcut de la debutul actualei perioade de programare, s-a reușit acum, cu echipele care gestioneaza fondurile europene.

Astfel, 6.4 miliarde de euro au intrat în România numai prin Politica de Coeziune și 11 miliarde de euro în total, incluzând și politica agricolă comună. Peste 25,3 miliarde euro – reprezintă valoarea totală a liniilor de finanțare deschise, ceea ce înseamnă aproximativ 90% din alocarea totală a României.

Între contractele transmise la CE și aprobare se află cel mai mare proiect feroviar din Europa, aflat în acest moment în implementare, și anume – reabilitarea secțiunii de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria – în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de EUR. Un proiect benefic pentru județul Hunedoara, care va fi conectat de vestul Europei și pe rută feroviară.

Cel mai important este faptul că în perioada actuală de programare nu s-a pierdut niciun euro. Așadar, accesarea fondurilor europene este un aspect tratat cu toată responsabilitatea cuvenită, iar premizele indică faptul că avem șanse bune să încheiem această perioadă de finanțare cu brio.

 

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele Organizației Județene a PSD Hunedoara

[slideshow_deploy id=’13835′]