Veteranul Alexandru Dobocan a împlinit 99 de ani

Domnul Alexandru Dobocan a împlinit frumoasa vârstă de 99 de ani, născut la un an de la Marea Unire din decembrie 1918. Este de un optimism debordant, iar din poveștile lui de viață reiese întotdeauna mândria de a fi român. Recită și acum din memorie. Încă mai merge pe picioarele lui și nu se plânge niciodată, de altfel chiar îi place să meargă pe jos, refuzând un mijloc de transport.

Născut la Cluj, la data de 13 noiembrie 1919, ajunge pe meleagurile Văii Jiului în anul 1940, la începutul celui de-al doilea război mondial, pentru un loc de muncă la Petrila, la mina Jieț. În 1941 este incorporat în armată la vânători de munte, cea mai aspră armată, așa cum povestește dumnealui. Nu s-a dat în lături de la nimic, a făcut absolut orice i s-a ordonat și pentru aceasta este îndrăgit de colegii lui. Ajunge pe frontul din Basarabia și povestește cum românii au fost mărșăluiți pe jos, în timp ce aliații foloseau mașinile militare.

”Ne-am apărat ţara cu drag! Şi eu, aşa mic cum sunt şi mă vedeţi, mi-am apărat ţara cu drag, cu drag m-am dus, n-am plâns, nu am făcut nimic împotrivă. Unde n-au putut merge ei cu maşinile lor, noi a trebuit să mergem pe picioarele noastre”, povestește Nea Dobocan.

La întoarcerea de pe front revine la Petrila și lucrează în adâncurile minei Lonea, imediat după încheierea războiului, de unde se și pensionează. Nu uită nici acum să pomenească eroii români care eu luptat pe fronturile pentru eliberarea teritoriilor sacre. Este mândru de țara lui, de România și mulțumește de fiecare dată lui Dumnezeu pentru că ne-a păstrat-o pentru noi, românii.

CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI PETRILA – 2018

Alexandru Dobocan este o prezență remarcabilă, foarte activ la o vârstă înaintată, un patriot desăvârșit care nu pierde nicio ocazie de a adresa salutul ”Trăiască România Mare!”.

”Domnul Dobocan are 99 de ani, este foarte activ și participă la majoritatea evenimentelor organizate în orașul Petrila și sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să îl avem și anul viitor pentru a-l premia la venerabila vârstă de 100 de ani”, a transmis primarul Vasile Jurca.

În luna septembrie 2018, în prezența primarului orașului Petrila, Vasile Jurca și a oficialităților petrilene, i-a fost înmânată personal DIPLOMA DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI PETRILA – VETERANULUI DE RĂZBOI ALEXANDRU DOBOCAN.

Sănătate multă și ”La mulți ani, nea’ Dobocan!”

[slideshow_deploy id=’24093′]



(Următoarea știre) »