Dosarul traficului de comori dacice se judecă în continuare

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au admis o serie de excepții ridicate de unul dintre cei mai „celebri” traficanți de obiecte de patrimoniu.

 

Dosarul în care clujeanul Radu Horia Camil este învinuit de spălare de bani se află pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, după ce soluția instanței de fond a fost atacată de procurori, dar și de restul părților. Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe Radu Horia Camil la trei ani de închisoare cu suspendare. Pe de altă parte, la Curtea de Apel Alba Iulia continuă administrarea probelor în dosar, astfel că se anunță un proces de durată. Bărbatul este un cunoscut traficant de bunuri de patrimoniu sustrase din siturile arheologice de la noi din judeţ, pe care le vindea pe piaţa neagră a antichităţilor din străinătate. Radu Horia Camil a mai fost judecat şi condamnat definitiv în dosarul „Comorile dacice II”. Și în acest dosar a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

Una dintre tranzacţiile făcute de Radu Horia Camil în 2004 a fost vânzarea a două scuturi de paradă din fier, cu decor figurativ, datate din secolul I, î. Hr., provenite din situl cetăţii dacice Piatra Roşie, unui colecţionar din New York. Piesele au fost recuperate şi predate în custodia unui muzeu din ţară. Alte artefacte vândute în străinătate de Radu Horia Camil au fost cele două tabule din bronz, furate dintr-un sit arheologic din judeţul Tulcea. Dosarul a fost instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Faptele de care este acuzat Camil-Radu Horia au avut loc în perioada 2003-2010. Anchetatorii susţineau că bărbatul știa că artefactele aparţin Patrimoniului cultural al României şi că au fost sustrase din situri arheologice. Bunurile de patrimoniu depistate de autorităţi au fost recuperate şi repatriate. De asemenea, de la inculpat au fost recuperate tezaure monetare, dar şi alte piese.

Foto adevarul.ro

[slideshow_deploy id=’24093′]



« (Știre anterioară)