Proiect: Minerii disponibilizați vor putea ieși la pensie dacă au 15 ani vechime. Care sunt acestia

Minerii disponibilizați vor putea ieși la pensie dacă au 15 ani vechime. Care sunt acestia

Minerii disponibilizați în urma planurilor de închidere ale autorităților vor putea ieși la pensie dacă au 15 ani vechime, prevede un proiect legislativ inițiat la Senat de deputați și senatori social-democrați.

Necesitatea completării Legii pensiilor cu acest nou articol ține de situația social-economică din județele miniere, unde vor fi închise mai multe exploatări, ca urmare a unor înțelegeri între statul roman și comisia Europeană, susțin inițiatorii. În ceste zone nu au fost dezvoltate alte ramuri, astfel că oamenii disponibilizați își pot găsi cu greu de lucru în altă parte.

Conform legislației actuale, minerii care au lucrat și în subteran în proporție de 50% din timpul de muncă pot ieși la pensie cu stagiu complet de cotizare de 20 de ani sau la 45 de ani, vârsta minimă.

Impactul bugetar nu ar fi foarte mare, pentru că persoanele care s-ar încadra în aceste noi condiții sunt puține. În plus, cei care au fost deja disponibilizați și ar urma să beneficieze de aceste prevederi, nu ar mai primi ajutoare sociale și de șomaj, astfel că s-ar face economii la buget.

Inițiativa legislativă trebuie votată și la Senat, apoi și de Camera Deputaților, pentru a modifica Legea pensiilor.

 legestart.ro

[slideshow_deploy id=’20328′]