Valea Jiului – o nouă dezbatere

Oficialii caută soluții și proiecte prin care să se dezvolte regiunea monoindustrială a Văii Jiului, în contextul închiderii minelor.

Consultarea publică vine ca urmare a aprobării Planului de măsuri pentru implementarea Inițiativei privind regiunile carbonifere în tranziție pentru Valea Jiului, document aprobat de Guvern în 4 octombrie 2018. Comisia Europeană a lansat în anul 2017 „Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție”, care facilitează dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziție și ca răspuns la dificultățile sociale   și de mediu. Valea Jiului va fi prima zonă din România care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătăţirea calităţii aerului şi a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei. Ministerul Fondurilor Europene și-a asumat rolul de coordonator al Inițiativei pentru regiunea Valea Jiului și a întreprins o serie de demersuri în acest sens. Potrivit Memorandumului aprobat de Guvern, Valea Jiului ar urma să fie subiectul unei noi comisii interministeriale, care să analizeze problemele de aici și să vină cu soluții viabile.

„Având în vedere sfera extinsă de teme de interes pentru dezvoltarea economică și socială a regiunii Valea Jiului, este necesar efortul conjugat al mai multor ministere de linie, respectiv Ministerul Economiei (MEc), Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Ministerul Energiei (ME), Ministerul Mediului (MM), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice  (MDRAP), Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS)”, se arată în document.

[slideshow_deploy id=’13835′]



(Următoarea știre) »