METEO: Lapoviţă, ninsoare şi polei la sfârșit de noiembrie. Cum va fi vremea în luna DECEMBRIE

Prognoza meteorologilor pentru următoarele zile anunță lapoviţă, ninsoare şi polei. Nici în decembrie nu se anunţă mai bine: precipitaţii excedentare în toată ţara. Luni, 26 noiembrie, vremea va deveni în general închisă şi temporar va ploua în vestul, centrul şi nordul ţării şi local în rest.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), la munte, în special în Carpaţii Orientali, dar din orele serii şi în nordul Moldovei şi posibil în estul Transilvaniei vor fi precipitaţii şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Cantităţile de apă cumulate pot depăşi 10…15 l/mp, mai ales în regiunile nordice şi în zonele montane aferente. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, îndeosebi pe creste, iar la cote mai reduse şi în sudul Banatului şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 şi 9 grade.

Punctiform, îndeosebi în nord-estul teritoriului, se va produce polei. În zonele joase, mai ales dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Precipitaţii mixte Vremea se va menţine în general închisă şi marţi. În cursul zilei, treptat aria precipitaţiilor se va restrânge; local va ploua în Banat, Crişana, Maramureş, în Transilvania vor predomina ploile, iar în Moldova şi în Carpaţii Orientali vor fi precipitaţii mixte. Spre seară şi mai ales noaptea, precipitaţiile treptat vor cuprinde majoritatea regiunilor.

Astfel la munte şi în Moldova vor fi ninsori, în Banat, Transilvania şi Maramureş vor fi precipitaţii mixte, în Oltenia şi Muntenia vor predomina ploile, iar în Dobrogea vor fi numai ploi. Pe suprafeţe mici vor fi condiţii de polei. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor putea fi mai însemnate, cu precădere în regiunile sudice.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sud-estul teritoriului, mai ales în a doua parte a nopţii. Temperatura aerului va marca o scădere îndeosebi în regiunile intracarpatice, cu valori maxime ce se vor încadra între -1 grad în nordul Moldovei şi 12 grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 şi 5 grade. Maxime de 6 grade Miercuri, vremea se va răci în toată ţara, astfel că maximele vor fi între -4 grade în nordul Moldovei şi 6 grade în Lunca Dunării, iar minimele între -9 şi 1 grad.

Cerul va fi noros, excepţie va face extremitatea de vest, unde noaptea va deveni variabil. Vor cadeda precipitaţii în sud, centru şi est şi pe arii mai restrânse în nord-vest şi în nord-est. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, în Moldova, Maramureş şi în Banat, în Transilvania, Muntenia şi Dobrogea la început vor fi precipitaţii mixte, apoi vor fi numai ninsori, iar în Oltenia mixte.

Cantităţile de apă pot fi mai însemnate în regiunile sudice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în est şi sud-est. Până la sfârşitul săptămânii, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă, posibil geroasă în cursul dimineţilor şi al nopţilor în special în nordul şi centrul ţării.

Ce se anunţă până în Ajunul Crăciunului

Meteorologii anunţă vreme rece la început de decembrie în toate regiunile ţării, cu precipitaţii excedentare în cea mai mare parte a teritoriului. În apropierea Crăciunului, valorilor termice se vor situa în general în jurul celor climatologice ale perioadei, uşor mai coborâte în regiunile extracarpatice.

Săptămâna 26.11.2018 – 03.12.2018

Valorile termice se vor situa sub cele normale în toate regiunile, cu o abatere negativă mai prununţată în partea de est a ţării. Cantităţile de precipitaţii estimate a se înregistra în acest interval vor fi excedentare în cea mai mare parte a teritoriului, excedent ce va fi mai pronunţat în extremitatea de sud-vest şi de sud-est a ţării.

Săptămâna 03.12.2018 – 10.12.2018

Temperatura aerului va avea valori mai coborâte decât cele climatologice pentru această perioadă, abatere negativă ce va fi mai pronunţată în regiunile extracarpatice. Regimul pluvimetric se va situa în jurul celui normal specific perioadei, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 10.12.2018 – 17.12.2018

Valorile termice se vor situa uşor sub cele climatologic normale pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 17.12.2018 – 24.12.2018

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor climatologice ale perioadei, posibil uşor mai coborâte în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi caracterizat de valori ce se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’27126′]