Specialiști pentru zonele defavorizate

Aceștia ar urma să fie formaţi pentru monitorizarea sănătăţii populaţiei, pentru reducerea mortalităţii infantile şi pentru asigurarea cadrelor medicale în dispensarele şcolare sau serviciile de ambulanţă, arată un document inițiat de ministrul Sănătății.

 Una dintre zonele identificate în proiect este și județul Hunedoara. Proiectul semnat de Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei Naţionale mai prevede şi crearea condiţiilor pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale în special în zonele defavorizate, cum ar fi judeţele Călăraşi, Hunedoara, Tulcea, Vaslui, Harghita şi Covasna. Sursa citată susţine că România se confruntă cu un deficit major de medici, deficit care se va adânci în următorii ani, iar numărul acestora ar putea să atingă cifra de 12.000 de specialişti în următorii 15 ani.

„Având în vedere că migraţia personalului de specialitate medicosanitar bine pregătit şi cu experienţă profesională este o realitate care îşi pune amprenta asupra sistemului public sanitar, în vederea asigurării unui cadru coerent instituţional şi necesar pentru asigurarea formării acestei categorii profesionale în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat, se impune majorarea cifrei de şcolarizare aferentă pentru pregătirea în rezidenţiat în anul universitar 2018 – 2019”, se mai arată în proiect.

Stagiul de rezidenţiat pentru candidaţii care aleg un post va începe la data de 1 ianuarie 2019, dată de la care se va face încadrarea cu contract individual de muncă pe durată determinată/nedeterminată, după caz şi de la care se va face salarizarea ca rezident.

[slideshow_deploy id=’20328′]



(Următoarea știre) »