Pachetul-trusou, destinat îngrijirii copilului ar putea fi acordat din nou, după opt ani de absență

După mai mult de opt ani de absență, părinții copiilor nou-născuți, dar și persoanele care au copii în plasament familial, ar putea primi din nou, un pachet-trusou destinat îngrijirii copilului. Pachetul ar urma să se acorde la nașterea copilului, iar produsele conținute de acesta vor avea o valoare de câteva sute de lei.

Potrivit inițiativei legislative, părinții vor primi un pachet-trusou pentru fiecare copil nou-născut, ce conține materiale pentru îngrijirea bebelușului și lenjerie de primă necesitate în valoare de câteva sute de lei.

Mai exact, valoarea produselor conținute de pachetul-trusou va trebui să fie de până la 1,5 ISR. În condițiile în care, în acest an, indicatorul social de referință (ISR) (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat) are valoarea de 500 de lei, valoarea totală a pachetului-trusou ar trebui să fie de până la 750 de lei.

Propunerea legislativă stabilește și conținutul pachetului-trusou. Astfel, acest pachet va conține obligatoriu, printre altele, saltea pentru înfășat, păturică, un sac de dormit pentru nou-născut, o căciuliță și mănuși din bumbac, un costum cu capișon, o salopetă tricotată, două body-uri cu mânecă scurtă, două body-uri cu mânecă lungă, prosop din bumbac, forfecuță pentru unghii, perie pentru solzi, termometru, aspirator nazal, cremă sau ulei de corp, biberoane, lapte praf sau scutece.

Pe lângă părinții copiilor nou-născuți, de acest pachet vor putea beneficia și tutorele, curatorul, persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal sau persoana căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției.

Măsura acordării unui trusou pentru nou-născuți a mai fost aplicată și în trecut (între 2007 și 2010), dar valoarea pachetului era cu mult mai mică, mai exact, cuantumul trusoului era de doar 150 de lei.

Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

 avocatnet.ro

[slideshow_deploy id=’13837′]