SVSU Petrila vă informează

COMPARTIMENTUL DE PREVENIRE, DIN CADRUL SERVICIULUI VOLUNTAR PENTRU SITUATII DE URGENTA PETRILA VA INFORMEAZA:

Avand in vedere gradul sporit de vulnerabilitate la incendiu la gospodariile cetatenesti, pe timpul sarbatorilor de iarna, recomandam respectarea principalelor masuri de protective antiincendiu, precum ar fi:

1. Reguli si masuri de prevenire a incendiilor la instalarea si folosirea sobelor:

a) Se interzice amplasarea sobelor la o distanta mai mica de 1 m fata de peretii combustibili sau alte materiale combustibile, ori mai mica de 70 cm fata de peretii combustibili izolati.
b) Este interzis ca sobele de metal sa fie amplasate pe pardoseli din materiale combustibile fara asigurarea izolatiei termice necesare.
c) Este interzis sa se foloseasca sobe cu usitele sau cenusarele defecte, ori care nu se inchid.
d) Este interzis a se aprinde focul in soba cu benzina sau cu alte lichide inflamabile in asemenea conditii in care sa prezintepericol de incendiu ori sa se arda in soba lemne mai lungi decat vatra , sau carbuni cu putere calorica mai mare decat cea stabilita.
e) Este interzisa folosirea sobelor cu acumulare de caldura amplasate pe pardoseala combustibila si fara a avea in fata usitelor de alimentare o table cu dimensiunea de 70 x 50 cm.
f) Nu este permis sa se puna la uscat, la mai putin de 1 m de sobele metalice, haine, rufe, sau alte obiecte deasupra sobelor, care se pot aprinde usor. Astfel de obiecte sunt inrezise sa se puna si pe sobele cu acumulare de caldura ori in imediata lor apropiere.
g) Este interzis lasarea focului in sobe fara supraveghere ori lasarea in casa a copiilor, daca arde focul in soba.
h) Este interzisa supraincalzirea sobelor deoarece pot aprinde usor obiectele combustibile din jur.

2. Reguli si masuri de prevenirea a incendiilor la instalarea cosurilor si burlanelor:

a) Este interzisa neizolarea cosurilor din zidarie fata de elementele combustibile ale planseelor si acoperisurilor, ori zidaria in interiorul lor a unorelemente de constructie combustibile.
b) Se interzice folosirea cosurilor a caror zidarie nu depaseste partea superiora a acoperisului cu 50 – 80 cm.
c) Este interzisa folosirea cosurilor de fum care prezinta neetansietati, nu se pot curate ori care nu au usitele de curatare bine fixate si intretinute.
– Cosurile de fum trebuie sa fie prevazute cu doua usite pentru curatarea si evacuarea funinginii. Ambele usi trebuie confectionate din table metalica, iar cea din pod trebuie sa fie dubla si in permanenta inchisa.
– Cosurile trebuie sa fie tencuite, pentru inchiderea fisurilor si crapaturilor c ear permite iesirea in incaperi sau poduri a gazelor calde, a fumului sau scanteilor. Partea di pod a cosurilor va fi spoita cu var, pentru observarea mai usoara a oricaror defectiuni.

3. Reguli si masuri de prevenire a incendiilor la folosirea instalatiilor electrice interioare:

a) Este interzis sa se foloseasca instalatiile si aparatele electrice improvizate, cu conductori neizolati, cu prize sau intrerupatoare defecte,
doze de derivatii fara capace, etc. Executarea, intretinerea sau modificarea instalatiilor se va efectua numai de catre personae autorizate.
b) Se interzice folosirea sigurantelor supradimensionate la tablourile de distributie, precum si suprasolicitarea circuitelor de iluminat si forta.
c) Nu este permis sa fie lasat sub tensiune, fara supraveghere, nici un fel de aparat electric: – fier de calcat; resou; radiator; perna electrica; fierbator; incalzitor etc.
– Fiarele de calcat, resourile, radiatoarele in functiune vor fi asezate pe suporti incombustibili fata de materialele combustibile.

4. Reguli si masuri de prevenire a incendiilor la folosirea buteliilor de gaze lichefiate, aragazelor etc.:

a) Este interzis a se manui si transporta buteliile de gaze lichefiate, fara luarea masurilor de protectie impotriva lovirii, caderii sau deformarii lor.
b) Este interzisa folosirea buteliilor de gaze lichefiate fara regulatori de presiune cu garnituri deteriorate, ori cu furtunuri de cauciuc ce prezinta porozitati, crapaturi sau largiri la capete.
c) Se interzice cu desavarsire incercarea cu flacara a etanseitatii buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului.
– Incercarea etanseitatii se va face numai cu emulsie de apa cu sapun,
in toate cazurile.
d) Este interzisa asezarea sau pastrarea buteliilor de gaze lichefiate in apropierea oricaror surse de caldura, ori sub actiunea directa a razelor solare.
e) Distanta dintre butelie si aragaz va fi de cel putin 1 m , iar de alte surse de caldura, cu flacara deschisa, de cel putin 2m.
f) Este interzisa incalzirea buteliilor, ori folosirea acestora in pozitie culcata, rasturnata sau inclinata.
– Aprinderea focului in cazul folosirii gazelor lichefiate se va face cu respectarea principiului “gaz pe flacara”.
g) Se interzice transportul buteliilor si folosirea aragazelor de copii sub 12 ani.
h) Este strict interzisa lasarea focului aprins la aragaze fara supraveghere, mai ales in cursul noptii – in scopul incalzirii unor incaperi.
i) Este interzisa trecerea gazului din butelie in orice alte recipiente, sau folosirea de butelii improvizate de alt tip decat cele confectionate conform STAS- lui.

5. Reguli si masuri de prevenire a incendiilor in podurile cladirilor:

a) Este interzisa construirea de boxe din lemn (sau materiale combustibile), ori depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile in podurile cladirilor.
b) Este interzisa folosirea afumatorilor improvizate in podurile cladirilor, prin scoaterea unor caramizi din cos, sau neridicarea zidariei cosurilor deasupra acoperisului, ori lasarea deschisa a usitelor de curatire.
c) Se interzice folosirea podurilor pentru bucatarii sau spalatorii, sau ca locuri de uscare a rufelor.
d) Este interzis sa se foloseasca pentru iluminat in poduri, chibrituri, lampi de petrol, lumanari etc.
– Pentru iluminat in poduri se poate folosi instalatia electrica conform normativelor in vigoare sau daca nu este iluminat electric, se vor folosi lanterne ori felinare de vant in buna stare de functionare.

6. Educarea copiilor si supravegherea lor pentru a nu provoca incendii:

a) Copiii sa nu fie lasati singuri in incaperi cu focul aprins in sobe, cu aragazul sau aparate electrice in functionare.
b) Trebuie inlaturate cu desavarsire accesul copiilor la chibrituri, brichete, lumanari sau alte asemenea surse de foc.
c) Se va interzice cu desavarsire copiilor jocul cu carbidul, cu artificii, pocnitori, etc. mai ales in locurile cu pericol de incendiu din gospodarie.

7. Reguli si masuri de prevenire si stingere a incendiilor pe timpul sezonului rece si a sarbatorilor de iarna:

a) Este interzisa folosirea pe Bradul de Craciun a unor instalatii electrice improvizate care se incalzesc, ori asezarea pe beculete a unor materiale care se aprind usor.
b) Nu este permis sa se lase in functiune instalatia electrica de pe Bradul de Craciun, fara supraveghere.
c) Nu se vor lasa lumanari aprinse ori stelute in aproprierea podoabelor combustibile sau ramurilor Bradului de Craciun, si nu se vor lasa lumanarile aprinse fara sa fie supravegheate.
d) Se interzice punerea in functiune a instalatiei de iluminat, aprinderea lumanarilor, stelutelor si artificiilor de catre copii.
e) Se interzice amplasarea Bradului de Craciun in apropierea materialelor combustibile din incaperi, ori amplasarea acestuia in asa fel ca sa existe posibilitatea rasturnarii.
f) Este interzisa utilizarea sobelor ori a altor surse de caldura improvizata, fara respectarea distantei de siguranta fata de elementelor de constructive combustibile.
g) Nu se admite utilizarea cosurilor ori a burlanelor pentru evacuarea fumului necuratate ori cu fisuri.
h) Nu se admite racordarea la acelasi canal de evacuare a fumului a doua surse de caldura, care folosesc combustibili diferiti. Ex. soba cu lemne- centrala termica cu gaz metan.

CETATENI, NU UITATI, PREVENIND INCENDIILE, VA PROTEJATI VIATA SI BUNURILE !

APEL UNIC DE URGENTA : 112
TEL. S.V.S.U. PETRILA : 0254 541 003

[slideshow_deploy id=’36590′]