Paşapoartele simple electronice își schimbă culoarea din ,,roşu vişiniu” în ,,roşu închis”, pentru un puternic impact vizual la prezentarea documentelor de călătorie

Paşapoartele simple electronice își schimbă culoarea din ,,roşu vişiniu” în ,,roşu închis”, pentru un puternic impact vizual la prezentarea documentelor de călătorie

Paşapoartele simple electronice vor fi iar modificate, după ce anul trecut a fost schimbată durata lor de valabilitate de la 5 ani la 10, pentru cei majori. Ministerul de Interne a cerut modificarea formei, dar şi a conţinutului lor. În primul rând s-a schimbat culoarea copertei paşaportului electronic simplu din ,,roşu vişiniu” în ,,roşu închis”. Proiectul propus de MAI a fost adoptat de Executiv şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

MAI susţine că aceste paşapoarte, cu o valabilitate de 10 ani, „asigură un puternic impact vizual la prezentarea documentelor de călătorie, de către titulari, personalului cu atribuţii în verificarea acestor documente la controlul la frontieră”. Cert este că prin adoptarea acestor culori, paşaportul românesc se va alinia trendului european existent în acest domeniu.

O altă modificare de imagine a documentului este „implementarea coroanei la nivelul elementelor ce conţin stema României”.

În plus, s-a uniformizat forma şi conţinutul celor trei tipuri de paşapoarte electronice existente. Este vorba de paşapoartele electronic diplomatic, electronic de serviciu şi electronic simplu, care vor avea acum rubrici identice, diferind numai culorile coperţilor. Conform trendului european, cel diplomatic este negru, iar cel de serviciu are culoarea albastră. Apoi, pentru că există numeroşi cetăţeni români care au domiciliul în străinătate, în document va exista o rubrică specială care va preciza acest lucru.

 adevarul.ro

[slideshow_deploy id=’24093′]