Sute de vulcăneni au participat, de Ziua Unirii Principatelor Române, la defilarea cu torțe de la Vulcan

Pentru că reperele istoriei națiunii române constituie o piatră de temelie în conștiința comunității locale din municipiul Vulcan, primul mare eveniment istoric al anului 2019, prilejuit de aniversarea celor 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, a constituit un nou prilej de exprimare a trăirilor patriotice pentru sute de vulcăneni.

Cu mic, cu mare, în ciuda vremii capricioase de iarnă, vulcănenii s-au adunat în seara zilei de 24 Ianuarie, în parcarea complexului comercial ”Profi” de unde au pornit, într-o frumoasă defilare cu torțe, pe Bulevardul ”Mihai Viteazu” până la sediul Primăriei municipiului Vulcan. În mod tradițional fanfara și torțele aprinse au făcut parte din desfășurătorul acestei acțiuni, care rămâne ca formă de manifestare unică în perimetrul Văii Jiului.

La defilare au fost prezenți reprezentanții administrației publice locale (primarul Gheorghe Ile, viceprimarul Cristian Merișanu, consilieri locali, cetățeni de onoare, funcționari publici și un pluton al Poliției locale și al Subfilialei locale de Cruce Roșie), dar și reprezentanți ai Consiliului Județean (Costel Avram – administratorul public al județului Hunedoara), ofițerii și subofițerii în rezervă și retragere din cadrul Asociației Naționale Cultul Eroilor – Regina Maria, precum și o delegație reprezentând societatea civilă din localitatea BOR din Serbia. Acestora li s-au alăturat cadre didactice și elevi din municipiul Vulcan, reprezentanți ai societății civile din Vulcan și din întreaga Vale a Jiului, cetățeni ai comunității vulcănene.

”Reîntoarcerea în marile momente ale istoriei neamului românesc, prin aducerea aminte a felului în care s-a structurat România de astăzi, este obligatorie. Momentul Marii Uniri de la 24 ianuarie 1859 este și rămâne una din pietrele de temelie ale construcției națiunii române, iar la Vulcan acest lucru reprezintă un reper de unitate locală, de comunicare între toate grupurile care alcătuiesc comunitatea municipiului Vulcan. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi la marcarea celor 160 de ani de făurirea Micii Uniri pentru omagiul pe care, astfel, îl aduc istoriei și bravilor noștri înaintași”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

Plăcut impresionat de felul în care a fost marcată ”Mica Unire” în comunitatea locală din municipiul Vulcan, s-a declarat și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. ”Am ținut să fiu prezent în seara zilei de 24 Ianuarie la manifestările organizate la Vulcan în cinstea ”Unirii lui Cuza”, pentru că sărbătorile dragi românilor se trăiesc într-un mod special aici, în orașul păstorit de primarul Gheorghe Ile. Nu m-am înșelat pentru că și de această dată, în ciuda vremii potrivnice, vulcănenii au fost la mare înălțime. M-am simțit mândru că sunt român în mijlocul patrioților din Vulcan, împreună cu care am defilat cu torțele aprinse și alături de care am intrat într-o mare și frumoasă Horă a Unirii. Felicitări, primarului Ile și echipei sale pentru că țin sus stindardul prețioaselor sărbători naționale ale românilor, generând emoție unei întregi comunități și felicitări sincere vulcănenilor care și de această dată s-au dovedit a fi români bravi și autentici”, a declarat Costel Avram.

Defilarea cu torțe din seara zilei de 24 Ianuarie 2019 de la Vulcan s-a încheiat cu o mare și frumoasă Horă a Unirii, în jurul sensului giratoriu din centrul Vulcanului, în care se află o copie a unuia din simbolurile sacre ale templului dacic de la Sarmizegetusa Regia.

[slideshow_deploy id=’20328′]