Exercițiu de salvare la avalanșă în Masivul Parâng

Un exercitiu complex de căutare-salvare în avalanșă a fost organizat joi, 7 februarie, de către ISU Hunedoara, cu participarea salvamontiștilor hunedoreni și a structurilor de salvare montană ale M.A.I., în masivul Parâng.

Scenariul exercițiului a presupus producere unei avalanșe ce a surprins, pe un traseu montan, 4 turisti ce au fost îngropați sub zăpadă. Pentru localizarea răniților, salvamontiștii hunedoreni au utilizat cele mai noi echipamente folosite în întreaga lume în asemenea situatii. Este vorba despre o dronă, cu ajutorul căreia a fost observată și evaluată situația din aria afectată de avalanșă, despre sisteme de emisie-receptie folosite de alpiniști și despre sonde de avalanșă sau rucsaci prevăzuți cu airbaguri de protecție pentru salvatori.

Dupa recunoașterea realizată prin dronă, a intrat în scenă unitatea de căutare canină a Salvamont Hunedoara, specializată în identificarea victimelor îngropate în zăpadă. Cercetarea locului producerii presupusei dislocări de zăpadă a fost realizată și cu ajutorul sondelor de avalanșă, care pot pătrunde până la 3 metri în zăpadă.

Scenariul a mai implicat preluarea răniților de catre sălvatorii SMURD și blocarea DN 7A de dislocarea zăpezii. Exercițiul a urmărit atât fixarea și exersarea noilor tehnici de căutare în avalanșă cât și capacitatea de cooperare a structurilor implicate în gestionarea unei asemenea situații: Salvamont Hunedoara, Prefectura Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Politie, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Agenția de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara.

Exercițiul vine la doar câteva zile după ce, în zona Cheilor Jiețului, o avalanșă a blocat DN7 A pentru câteva ore.

[slideshow_deploy id=’24093′]