Proiectul ”Lupeni-Capitală Culturală” continuă și în 2019

Printre cele mai apreciate activități organizate, susținute sau promovate de către autoritățile administrației publice locale din municipiul Lupeni în anul 2018, cele din domeniul cultural-artistic și cultural-educațional s-au bucurat de atenția unui număr foarte mare de oameni. Găzduite în principal de impozanta sală de spectacole a Palatului Cultural Lupeni, el însuși un obiectiv cultural de anvergură repus în circuit grație unui proiect european derulat în acest scop de către Primăia și Consiliul local al municipiului Lupeni, evenimentele de acest tip au reușit să conducă la îndeplinirea obiectivului pe care primarul Lucian Resmeriță și echipa acestuia și l-au propus încă de la preluarea mandatului, și anume transformarea municipiului Lupeni într-o veritabilă Capitală Culturală a județului Hunedoara.

”Eu am ținut și țin foarte mult la acest capitol important din activitatea noastră, pe care-l reprezintă cultura. Pentru că sunt de meserie profesor, înțeleg cât este de importantă cultura în educație tinerilor, în educația copiilor, în educația oamenilor de toate vârstele, așa cum din experiența de primar am văzut cât este de importantă cultura pentru relațiile ce se stabilesc între oamenii dintr-o comunitate. De la bun început, mi-am propus să duc mai departe, chiar spre un nivel superior, proiectul intitulat ”Lupeni-Capitală culturală a județului Hunedoara”, un proiect de suflet pe care l-a inițiat fratele meu, în perioada în care a fost primar, imediat după repunerea în folosiță a Palatului Cultural Lupeni”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Acesta apreciază că, privind fie și doar din punct de vedere statistic, acest proiect a devenit unul de succes pentru municipalitatea din Lupeni. Spre exemplu, după cum arată primarul Lucian Resmeriță, de la redeschiderea Palatului Cultural Lupeni, în urmă cu doi ani, aici au avut loc deja peste 250 de evenimente cultural-artistice, de la piese de teatru, concerte, festivaluri, recitaluri și până la spectacole complexe, festivități etc. La acestea, se adaugă vernisajele de artă plastică și lansările de carte găzduite de Galeria de artă ”Iosif Tellmann” din Lupeni (a cărei activitate se desfășoară, de asemenea, cu susținerea Primăriei și Consiliului local Lupeni). În plus, spațiile publice și chiar stațiunea turistică Straja Lupeni au fost, în numeroase ocazii, ”scena” unor evenimente culturale, artistice sau de divertisment, care au reunit participarea unui foarte mare număr de cetățeni.

În opinia primarului municipiului Lupeni, este evident că dorința locuitorilor din Lupeni și a celor care vizitează, ca turiști, această localitate, de a avea oportunități culturale de acest tip, este una de bun augur și în ceea ce privește continuitatea acestor evenimente. ”Bineînțeles că vom merge înainte cu proiectul nostru ”Lupeni-Capitală Culturală a județului Hunedoara” și vom organiza ori vom găzdui și în acest an cât mai multe spectacole și evenimente culturale”, spune primarul Lucian Resmeriță.

În acest sens, în proiecția bugetară pentru anul 2019 a fost cuprinsă o sumă consistentă pentru finanțarea actului de cultură și educație. În plus, Primăria Lupeni a semnat un nou acord de parteneriat cu Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani, astfel încât piesele acestui colectiv remacabil de teatru din Valea Jiului vor fi puse în scenă și la Palatul Cultural din Lupeni. Mai mult, Primăria Lupeni a răspuns și va răspunde favorabil tuturor propunerilor primite de alte companii de teatru din țară care și-au exprimat dorința de a fi prezente cu diverse spectacole în fața generosului public din această localitate a Văii Jiului.

De asemenea, primarul municipiului Lupeni arată că administrația locală pune un accent deosebit pe încurajarea implicării copiilor și tinerilor din localitate în valorizarea talentului lor artistic. ”Avem o frumoasă colaborare cu doamna Petronela Baldovin și Cenacul ”Pas cu pas” coordonat de aceasta. Avem o la fel de frumoasă colaborare cu doamna Ileana Berki, cu doamna Mariana Peptenaru, cu domnul Ionuț Drăgotesc, cu domnul Cătălin Stepa, cu domnul Florin Vrabie și cu alți producători de spectacole artistice. Avem de asemenea o colaborare cu toate unitățile de învățământ din orașul nostru și cu toți ce care au ceva de spus în acest domeniu”, explică primarul Lucian Resmeriță.

În dorința de a dezvolta și mai mult potențialul cultural al Lupeniului, dar și din dorința de a răspunde solicitărilor primite de la foarte mulți cetățeni și, în mod special, de la tineri, Primăria Lupeni a demarat procedurile pentru refuncționalizarea unui alt important obiectiv cultural din localitate: Cinematograful ”Cultural”. Primarul Lucian Resmeriță spune că acest obiectiv este unul dintre primele pe care și le-a propus să le realizeze, ca edil. Desigur, investiția este una peste puterile bugetului local, ea fiind evaluată undeva la peste 75 de miliarde de lei vechi, dar echipa de proiecte din cadrul Primăriei Lupeni, împreună cu primarul au găsit soluția de a obține finanțarea acestui proiect, prin intermediul unei investiții derulate de Compania Națională de Investiții. ”Până în acest moment, am reușit să introducem acest obiectiv pe lista de investiții la CNI, am reușit fă facem documentațiile necesare (DALI) și proiectul – care este unul deosebit, sala noastră fiind apreciată ca una rară, cu o excelentă acustică și sperăm ca, în cel mai scurt timp, poate chiar în acest an, să reușim să semnăm și contactul pentru finanțarea acestui proiect. Nu vă ascund faptul că acest proiect este pentru mine unul de suflet, atât pentru importanța sa specifică, dar și pentru faptul că aici a lucrat ani de zile și mama mea iar eu, ca și copil, am petrecut aici foarte mult timp, într-un mod plăcut și pot spune că mi-am format o bună cultură cinematogafică”, spune Lucian Resmeriță.

[slideshow_deploy id=’19661′]