De la 1 aprilie, o nouă taxă de 50 de bani pentru sticlele și borcanele returnabile

1 aprilie ne prinde cu o nouă taxă de 50 de bani pentru sticlele și borcanele returnabile. Măsura a fost impusă de autorități de anul trecut pentru a stimula reciclarea. Dar nu s-a aplicat până în prezent pentru ca magazinele să aibă timp să se pregătească pentru a prelua ambalajele de sticlă de la clienți. Nimeni nu știe însă concret cum va funcționa sistemul de mâine.

Produsele ambalate în sticle și borcane returnabile vor costa cu câte 50 de bani mai mult.

Clienţii vor putea recupera banii dacă predau apoi ambalajele în magazine. Este sistemul garanție depozit cerut de Uniunea Europeană pentru a încuraja reciclarea și a reduce cantitea de ambalaje care se distrug.

În magazine, lucrurile nu sunt clare. Cumpărăm o sticlă cu apă dintr-un magazin din București. Vânzătorii spun fără ezitare că nu putem returna ambalajul. Cumpărăm și o sticlă de suc, una de bere și un borcan cu muștar. Verificăm etichetele: pe niciuna nu scrie că ambalajul poate fi returnat.

Mențiunea ar trebui făcută de producători sau importatori. Dar regulile de returnare sunt în primul rând pentru magazine care nu au încă logistica necesară pentru a prelua contra cost sticle și borcane.

Și pentru clienți sunt probleme: nu vor putea returna ambalajele decât din magazinele de la care au bonuri.

Ținta de returnare a ambalajelor din sticlă este de 80%, potrivit legii. Din toamnă, sistemul garanție depozit ar urma să fie extins și pentru alte tipuri de ambalaje.

Sursa: stiritvr.ro