Înscrierea la grădiniță 2019: Calendarul înscrierilor, condiții și acte necesare

Potrivit unui anunț recent al Ministerului Educației Naționale (MEN), reînscrierea copiilor care sunt deja la grădiniță, dar și înscrierea celor nou-veniți vor începe în data de 6, respectiv 21 mai. Ca și în anii anteriori, la înscrierea copiilor la grădinițe se vor folosi niște criterii generale de departajare, valabile pentru toate grădinițele, după care, la epuizarea acestora, fiecare dintre aceste unități de învățământ va putea folosi și criterii specifice.

“Orarul reînscrierilor/înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi, eventual, pe site-urile inspectoratelor şcolare. Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, astfel: grupa mare, grupa mijlocie şi grupa mica”, se precizează în anunțul ministerului.

În esență, toți părinții vor putea, în limita locurilor libere, să-și înscrie copilul la grădiniță. În situația în care la o grădiniță se înregistrează mai multe cereri de înscriere decât locuri libere, atunci se vor aplica criteriile generale de departajare (folosite de toate grădinițele), care sunt, potrivit comunicatului, următoarele:

  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor afişa, la vedere, capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare), criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor, numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.

Actele necesare înscrierii copiilor la grădiniță

Conform Ordinului Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4.464/2000 privind Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului preșcolar, pentru a-și înscrie copii la grădiniță, părinții vor trebui să prezinte următoarele acte:

  • cererea de înscriere;
  • adeverințe cu veniturile părinților sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru grădinițele cu program prelungit și săptămânal);
  • copie după certificatul de naștere al copilului;
  • fișa medicală;
  • aviz epidemiologic.

Atenție! Fiindcă vorbim despre grădinițe de stat, la înscriere nu se percep taxe. Cu acea ocazie, părinții semnează însă, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, un contract educațional ce include drepturile şi obligaţiile părţilor.

Sursa: avocatnet.ro